Svet
2394 ogledov

Hrvati v bran vojnemu zločincu

Andrej Plenković EPA
Plenković: Praljakovo dejanje "največ govori o moralni nepravičnosti do šesterice Hrvatov iz BiH in hrvaškega naroda."

Hrvaški premier Andrej Plenković danes izrazil sožalje družini Slobodana Praljaka, ki je storil samomor z zaužitjem strupa ob razglasitvi zaporne kazni na haaškem sodišču.

Izrazil je tudi nezadovoljstvo in obžalovanje hrvaške vlade s pravnomočno sodbo šesterici Hrvatov za vojne zločine, ki so bili storjeni nad Bošnjaki med vojno v BiH.

Predsednik hrvaške vlade je ob začetku današnje novinarske konference na sedežu hrvaške vlade ocenil, da Praljakovo dejanje "največ govori o moralni nepravičnosti do šesterice Hrvatov iz BiH in hrvaškega naroda". Poleg sožalja družini Praljak je uvodoma izrazil sožalje žrtvam vseh vojnih zločinov, ki so bili storjeni v BiH.

Slobodan Praljak, Haag, strup | Avtor: Epa Epa
Plenković je kot posebej pomembno izpostavil, da je prizivni senat haaškega sodišča julija letos pojasnil, da vsebina prvostopenjske sodbe proti šesterici Hrvatov iz leta 2013 ne pomeni nikakršnih konkretnih sklepov o sodelovanju hrvaškega državnega vrha v skupnem zločinskem načrtu in jih ne bremeni nobenih zločinov. Sodišče je ob tem potrdilo, da ni v njihovi pristojnosti, da bi ugotovili kazensko odgovornost držav.

"Hrvaška meni, da se z današnjo sodbo napačno aludira na vlogo državnega vrha v dogodkih v BiH v 90. letih. Stališče vlade je, da državni vrh v teh vojnih dogodkih nikakor ni mogel biti povezan z dejstvi in interpretacijami, ki so jih poskusili pojasniti in interpretirati v sodbi iz leta 2013," je povedal Plenković.

Slobodan Praljak Haaško sodišče Svet Smrt v Haagu: Po izreku sodbe spil strup in nato v bolnišnici umrl

Obenem je dejal, da prizivni senat ni upošteval delov pritožb, ki so se nanašale na določitev skupnega zločinskega načrta. Meni, da je to v nasprotju z resničnimi dogodki med vojno v BiH. Kot absurdno je izpostavil, da v nobeni mednarodni sodbi o vojnih zločinih v BiH niso ugotovili odgovornosti nekdanjega državnega vrha Srbije.

Napovedal je, da bo hrvaška vlada sprožila pravne in politične mehanizme, da bi zavrnila navedbe iz današnje sodbe. Pojasnil je, da obstajajo elementi za revizijo postopka ter sprožitev tega vprašanja v Varnostnem svetu ZN, ki je ustanovil haaško sodišče.

ICTY haaško sodišče praljak Incident na sodišču Svet "Nikamor ne nosite stekleničke, iz katere je pil strup!"

Plenković je podrobno izpostavil vse oblike sodelovanja med Hrvaško in BiH v času vojne ter sporazume, ki so omogočili posredovanje hrvaške vojske proti srbskim silam v BiH. Med drugim je spomnil, da je hrvaška vojska ustavila srbsko obleganja Bihaća ter preprečila genocid, kakršen se je pred tem zgodil v Srebrenici. Izpostavil je operacijo Nevihta kot ključno za prekinitev vojne ne le na Hrvaškem, temveč tudi v BiH.

Dodal je, da je Hrvaška skrbela za tisoče beguncev iz BiH ne glede na njihovo narodnost in da je bila med prvimi državami, ki so priznale neodvisnost BiH. Poudaril je, da samostojne BiH ne bi bilo, če je ne bi podprli Hrvati na referendumu v BiH leta 1992, ko so z Bošnjaki postavili temelje za neodvisnost BiH.

Hrvaški premier je v odgovoru na novinarsko vprašanje ocenil, da sodba ne bo imela velikega vpliva na odnose med Hrvaško in BiH, ki sta, kot je dejal, prijateljski državi. Hrvatom v BiH je sporočil, da bo hrvaška vlada podpirala njihov obstoj v tej državi, vladi v Sarajevu pa, da bo Hrvaška ostala največja podpornica evropske poti BiH.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Dusan Kokalj 14:01 01.december 2017.

    Seveda so hrvatje stopili v bran vojnemu zločincu.Saj so vsi enaki.To je eden najbolj pokvarjenih narodov

  • Pepe007 09:06 30.november 2017.

    A je bil kriv ali ne, ni ne moj problem, niti ne vem. Zanimivo je bolj to, da je lahko prinesel v dvorano stekleničko s strupom, torej bi verjetno lahko še kaj drugega in bi sojenje naredil bolj zanimivo in ...prikaži več malo zbudil te senilne sodnike. Tak, ki zna samo poznati, da naj stekleničke ne odnesejo nikamor. Stekleničko bi morali odnesti reševalci, da bi lahko opravili svojo nalogo. Pričakoval bi nek ukrep zoper neizobraženega sodnika, ki prepreči nalogo zdravstvenemu osebju.

  • Jose Bulgaras 07:28 30.november 2017.

    ujko puko