Svet
48 ogledov

Dačić: "To ni le napad na Vučića, ampak na celo Srbijo"

aleksander vučič Profimedias
Srbski minister za zunanje zadeve o napadu na Vučića: "To je še ena negativna posledica politizacije te teme, ki je pripeljala do nove delitve in sovraštva in ne do sprave."

Srbskega premierja Aleksandra Vučića so morali v Srebrenici, kjer se je udeležil slovesnosti ob 20. obletnici genocida, evakuirati. V premierja so poleg zmerljivk leteli tudi kamni, steklenice in čevlji. Vučić je utrpel tudi poškodbo. Več o tem TUKAJ.

Napad na premierja je ostro obsodil srbski minister za zunanje zadeve Ivica Dačić. "To ni klofuta Srbiji, to tudi ne pomeni, da je Srbija slaba. To priča o njih,“ je izjavil Dačić in dodal: "Premier Srbije se je obnašal kot državnik, odločil se je, da se bo poklonil žrtvam. To je še ena negativna posledica politizacije te teme, ki je pripeljala do nove delitve in sovraštva in ne do sprave. To ni le napad na Vučića, ampak na celo Srbijo in njeno politiko miru in regionalnega sodelovanja.“

Stefanović: Gre za poskus umora

Srbskega ministra za notranje zadeve Nebojšo Stefanovića je napad prav tako šokiral. “Jasno je, da Bosna in Hercegovina ni niti najmanj izpolnila, kar bi morala, da bi zagotovila premierjevo varnost.” Napad je označil za poskus umora.

Vučić: Moja roka sprave ostaja iztegnjena

Bolj spraven je ostal srbski premier, ki je po napadu razložil, da je spoštoval željo organizatorjev, da na dogodku ni med govorci. Poudaril je tudi, da so ga prisrčno pozdravili v združenju Mater Srebrenice in tudi župan mesta. Incident je označil za organizirani napad, a ne s strani svojcev žrtev. "Tistega, ki je pozival k nadaljevanju linča, naj bo sram. Vse Srbe pozivam, naj hodijo ponosno in z dvignjeno glavo, tako kot sem jaz danes hodil in se poklonil, in naj nikoli ne pokažejo sovraštva do naših sosedov in prijateljev Bošnjakov, ter nad njih nikoli ne dvignejo roke, saj moramo z njimi živeti.“ Premier je govor končal z besedami: "Dovolj je bilo sovraštva in besa."

Komentarjev 10
  • Radiator08 13:17 12.julij 2015.

    Grimsi :)

  • dragec 09:25 12.julij 2015.

    kdo je Goebbels slovenskih SDS ovcev ????

  • Papaja Popi 07:58 12.julij 2015.

    Na žalost se on ni prišel opravičit ampak samo pokazat.Preštudiraj zgodovino, kaj je on delal in govoril.