Svet
456 ogledov

Danes nov poskus vzpostavitve humanitarnih koridorjev

Ukrajina Profimedia
Rusija je napovedala odprtje humanitarnih koridorjev za štiri ukrajinska mesta. Meddržavno sodišče danes začenja obravnavo tožbe Ukrajine proti Rusiji, obe strani pa se bosta sešli na novem krogu pogajanj.

Po neuspelem poskusu vzpostavitve humanitarnih koridorjev, v katerem se proruski separatisti in ukrajinska nacionalna garda drug drugega obtožujejo kršitve začasnega premirja, je Rusija napovedala nov korak.

Rusija je danes napovedala prekinitev ognja ter odprtje humanitarnih koridorjev v Ukrajini za evakuacijo civilistov. Koridorje naj bi vzpostavili za štiri ukrajinska mesta, tudi za ukrajinsko glavno mesto Kijev in pristaniško mesto Mariupol. Ukrajinska stran se na odločitev ruske strani še ni odzvala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruska stran je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočila, da naj bi prekinitev ognja začela veljati danes ob 10. uri, humanitarne koridorje pa naj bi poleg Kijeva in Mariupola vzpostavili tudi za Harkov in Sumi. Pri tem niso sporočili, ali bo prekinitev ognja začela veljati po moskovskem ali kijevskem lokalnem času.

Prekinitev ognja naj bi bila po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zahteva francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki se je v nedeljo pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. V Elizejski palači so to zanikali in poudarili, da Macron te zahteve ni postavil.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na sporočilo ruskega obrambnega ministrstva, je ruska vojska v humanitarne namene razglasila "režim tišine" od 7. marca od 10. ure in napovedala odprtje humanitarnih koridorjev. 

Koridorji bi vodili v Rusijo in Belorusijo, Ukrajina ponudbo označuje kot nemoralno

Glede na poti, ki jih je objavila tiskovna agencija RIA Novosti, bo koridor iz Kijeva vodil v Belorusijo, civilisti, ki želijo pobegniti iz Harkova, pa bodo imeli le en koridor, ki vodi v Rusijo. Koridorji iz Mariupola in Sumija naj bi vodili tako v druga ukrajinska mesta kot v Rusijo.

Ukrajinska stran je ponudbo že označila za nemoralno in jo zavrnila. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rusko ponudbo označil za popolnoma nemoralno. "Ukrajinskim državljanom bi morali pustiti, da domove zapustijo prek ukrajinskega ozemlja," je poudaril njegov tiskovni predstavnik. "Trpeče ljudi izrabljajo za ustvarjanje želenih televizijskih posnetkov," je po poročanju agencije Reuters v odzivu še zapisal omenjeni predstavnik.

Začenja se tretji krog pogajanj

Ruski in ukrajinski pogajalci naj bi se danes na ukrajinsko-beloruski meji ob 15. uri sešli na tretjem krogu pogajanj glede vojne v Ukrajini. Prekinitve ognja ne gre pričakovati, ker ruska stran zahteva, da Ukrajinci prej položijo orožje.

Ukrajina je proti Rusiji zaradi napada vložila tožbo pred Meddržavnim sodiščem v Haagu (ICJ), s katero zahteva ukrepe sodišča za prekinitev spopadov. Sodišče bo danes začelo prvo obravnavo, v kateri bo najprej svoja stališča predstavila Ukrajina, sodnica ICJ Joan Donoghue pa je sporočila, da je Rusija, naj bi stališča predstavila jutri, zavrnila sodelovanje na sodni obravnavi ICJ.

Ukrajina v tožbi zavrača rusko upravičevanje invazije z navedbami o ukrajinskem načrtovanju genocida nad ruskim prebivalstvom na vzhodu Ukrajine in nasprotno obtožuje Rusijo, da sama izvaja genocid nad Ukrajinci. Kdaj naj bi sodišče izreklo sodbo, ni jasno.

Vojna v Ukrajini | Avtor: Epa Epa
Ameriški državni sekretar Antony Blinken bo medtem odpotoval na Baltik. V ospredju pogovorov v okviru obiskov v Litvi in Latviji bo ukrajinska kriza in krepitev sil na Natovem vzhodnem krilu. V torek bo Blinken obiskal še Estonijo in se na koncu evropske turneje v Parizu sešel s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Zvečer naj bi se na nujni seji zaradi vojne v Ukrajini vnovič sestal tudi Varnostni svet ZN. Odločitev sicer ni pričakovati, saj ima Rusija pravico veta.

Bombardiranje ukrajinskih mest ne pojenja

Ruske sile so v nedeljo zvečer okrepile bombardiranje večjih ukrajinskih mest v središču države, severu in na jugu, je na ukrajinski televiziji povedal svetovalec predsednika Ukrajine Oleksij Arestovič. Napadena so predvsem območja okrog Kijeva in Černigova na severu države, Nikolajeva na jugu in Harkova, ki je za prestolnico Kijev drugo največje ukrajinsko mesto.

Iz Harkova poročajo o škodi na televizijskem stolpu in stanovanjskih predelih. V Černigovu naj bi ruske bombe in rakete deževale po vsem mestu, Arestovič pa je dodal, da je stanje okrog predmestij Kijeva Buča, Gostomel in Irpin, kjer v nedeljo ni uspela evakuacija civilnega prebivalstva, katastrofalno. Evakuacije so propadle tudi v Mauripolu na jugu in Volnovahe na vzhodu.

Rusija medtem Ukrajino obtožuje, da želi razstreliti raziskovalni jedrski reaktor v Harkovu. Rusko obrambno ministrstvo je v nedeljo sporočilo, da nameravajo Ukrajinci razstreliti raziskovalni jedrski reaktor v Inštitutu za fiziko in tehnologijo, nato pa za uničenje obtožiti ruske sile. Rusko opozorilo je prišlo nekaj ur potem, ko so Ukrajinci sporočili, da na poslopje inštituta padajo ruske rakete.

dezurni@styria-media.si

mačka maček vojna vojak orožje Ukrajina Vojna Svet Novo: Končno dobra novica iz Ukrajine

 

Komentarjev 3
  • Imelda_Wolff 10:50 07.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 09:07 07.marec 2022.

    Dokler EU resno ne posreduje pri Ukrajinski vojski, da ta izpusti talce, od teh koridorjev ne bo haska...Zelenski dobro ve, da bo Putin "užgal" iz vseh cevi, če bodo civilisti odšli...In zato je odveč pričakovati, da bi ti koridorji delovali...