Svet
86062 ogledov

Novo: Končno dobra novica iz Ukrajine

mačka maček vojna vojak orožje Ukrajina Epa
V Mariupolu nov poskus evakuacije civilistov.

Končno dobra novica. V Mariupolu na jugu Ukrajine, ki ga oblegajo ruske sile, se pripravljajo na nov poskus vzpostavitve humanitarnega koridorja za evakuacijo civilistov. Prvi poskus v soboto je bil prekinjen zaradi prekršitve prekinitve ognja. Ukrajinci so za to obtožili Ruse, ti pa Ukrajince.

Video Svet Video: Dramatični posnetek sestrelitve ruskega helikopterja

V Mariupolu, strateško pomembnem mestu ob Azovskem morju, živi približno 440.000 ljudi. Za evakuacijo civilistov z območij spopadov so se pogajalci obeh strani dogovorili v četrtek.

begunci Ukrajina | Avtor: Profimedia Profimedia

Evakuacija naj bi se začela natančno opoldne po lokalnem času (ob 11. uri po srednjeevropskem času). V ta namen naj bi se ob 10. uri po lokalnem času (ob 9. po srednjeevropskem) začela prekinitev ognja, ki naj bi trajala najmanj do 21. ure po lokalnem času (do 20. ure po srednjeevropskem), navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Vladimir Putin, Ukrajina, Rusija, TV nagovor Postavil mejo Svet Putin o katastrofalnih posledicah za Evropo

Prva tovrstna evakuacija naj bi stekla že v soboto. Avtobusi naj bi civiliste vozili iz mesta s treh zbirnih postaj. Izhod naj bi bil možen tudi z zasebnimi avtomobili. Zaenkrat ni povsem jasno, koliko ljudem je v soboto uspelo zapustiti mesto, še navaja dpa.

Rusi še naprej oblegajo Kijev in Harkov

Ruska vojska še naprej oblega največji ukrajinski mesti Kijev in Harkov, kjer po informacijah generalštaba ukrajinske vojske potekajo srditi boji. Prav tako potekajo močni spopadi za mesto Mikolajiv na jugu in Černjihiv na severu države. Ruske sile naj bi skušale zavzeti tudi veliko hidroelektrarno Kaniv na Dnepru južno od Kijeva.

Ruske sile sicer skušajo vdreti v predmestja Kijeva. Ponoči je bilo sproženih več alarmov pred letalskimi napadi, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil generalštab ukrajinske vojske.

vojna v Ukrajini, Harkov | Avtor: Profimedia vojna v Ukrajini, Harkov Profimedia

Boji so potekali tudi v bližini kijevskega mednarodnega letališča. Glavni cilj ruskih cilj naj bi bila obkolitev Kijeva, Harkova in Mikolajiva, so še sporočili iz generalštaba ukrajinske vojske.

Rusi: "Naše sile napredujejo"

Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva sicer ruske sile "dobro napredujejo" in so zavzele več manjših mest in naselij, je danes objavila ruska tiskovna agencija Interfax.

Izrael nova vlada Naftali Benet Nepričakovano Svet Skrivnostni sestanek s Putinom

Cilj napadov ruskih letal je tudi mesto Sumi na severovzhodu Ukrajine. Med drugim je bilo uničeno skladišče hrane, že v petek pa so v tem mestu uničili toplarno in elektrarno. V okolici tega mesta tako ni elektrike, ponekod tudi ne oskrbe z vodo. Ukrajinske sile pa poročajo tudi o precejšnjih izgubah.

Po navedbah ukrajinskih virov so se nadaljevali tudi napadi na Mariupol in Volnovaho južno od Donecka, potem ko je Rusija tudi uradno odpovedala krajšo prekinitev ognja za humanitarno evakuacijo civilistov. Ukrajinske sile za to krivijo Rusijo, proruski separatisti pa nasprotno ukrajinske sile.

vojna v Ukrajini, Harkov | Avtor: Profimedia vojna v Ukrajini, Harkov Profimedia

Mariupol, ki ima več kot 400.000 prebivalcev, je sicer strateško mesto ob obali Azovskega morja in ga ruske sile že več dni napadajo s topništvom. Volnovaha, ki ima okoli 20.000 prebivalcev, pa leži okoli 60 kilometrov severno od Mariupola na cesti proti Donecku. Iz Mariupola medtem poročajo o velikem pomanjkanju hrane, vode in zdravil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajina, vojna, Kijev Vojna v Ukrajini Svet Vojna v Ukrajini: Kitajska ima predlog

Ruske sile naj bi se medtem po navedbah generalštaba ukrajinske vojske pripravljale tudi na zavzetje velike hidroelektrarne Kaniv na Dnepru, ki leži okoli 150 kilometrov jugovzhodno od Kijeva in je ključna za zagotavljanje elektrike ukrajinski prestolnici.

Ruske sile so sicer zavzele že več velikih energetskih objektov v Ukrajini, tudi največjo evropsko nuklearko v Zaporožju.

Komentarjev 17
  • dejan20 15:14 06.marec 2022.

    In kje je tu dobra novica dobra novica bo ko bo konec vojne

  • marko345 14:31 06.marec 2022.

    Berem da je Erdogan 1 uro govoril s Putinom in mu rekel naj konča to vojno in podpiše mirovni sporazum. Torej Turčija nasprotuje vojni. Samo zarukanci so na strani Rusije in nekaj jih živi tudi v Sloveniji. Ma to niso ...prikaži več Slovenci, to so priseljenci, ki stalno delajo proti celemu svetu in tudi Sloveniji. Nijče jih ne sili tukaj živeti, ampak tukaj živimo po Evropskih standardih ne po balkansko azijskih, zato bodo to spoštovali ali pa odidize, nihče ne bo jokal za vami. Amen.

  • mirror 13:30 06.marec 2022.

    Kakšna dobra novica? Novica iz STA, ha, ha, ha....