Svet
62589 ogledov

Vojna v Ukrajini: Kitajska ima predlog

Ukrajina, vojna, Kijev Profimedia
"Razvoj" situacije v Ukrajini je "nekaj, česar Kitajska ne želi videti."

Ameriški CNN navaja besede kitajskega zunanjega ministra Wang Yija, ki je v telefonskem pogovoru z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom dejal, da je "razvoj" razmer v Ukrajini "nekaj, česar Kitajska ne želi videti".

vojna v Ukrajini, Volodomir Zelenski Vojna Svet Zelenski pozno v soboto zvečer nagovoril narod

Wang je dejal, da je treba ukrajinsko krizo rešiti z "dialogom in pogajanji" ter pozval ZDA, Nato in Evropsko unijo, naj začnejo "enakopraven dialog" z Rusijo. Dejal je, da bi morali biti "pozorni na negativen vpliv Natovega nenehnega širjenja proti vzhodu na varnost Rusije."

Vladimir Putin, Ukrajina, Rusija, TV nagovor Postavil mejo Svet Putin o katastrofalnih posledicah za Evropo

"Kitajska podpira vsa prizadevanja, ki vodijo k deeskalaciji in politični rešitvi razmer, hkrati pa nasprotuje kakršnim koli potezam, ki so škodljive za spodbujanje diplomatske rešitve in prilivajo olje na ogenj," je dejal Wang.

Vladimir Putin | Avtor: Epa Epa

Washington: Moskva bo plačala visoko ceno

Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je dejal, da je Blinken v pozivu poudaril, da bo Moskva "plačala visoko ceno" za svojo "premišljeno, neizzvano in neupravičeno vojno" v Ukrajini. Dejal je, da "svet opazuje, kateri narodi se zavzemajo za osnovna načela svobode, samoodločbe in suverenosti."

Jamala Magazin Ukrajinska pesem z Evrovizije aktualna bolj kot kadarkoli prej

CNN še piše, da si Kitajska in Rusija delita strateški interes za izzivanje Zahoda, vendar je invazija na Ukrajino postavila njuno prijateljstvo na preizkušnjo.

zaklonišče Slovenija Tako pri civilni zaščiti svetujejo tistim, za katere bi zmanjkalo prostora v zakloniščih

Peking se je znašel v zapletenem položaju, sploh ob krepitvi invazije Rusije v Ukrajini. Kitajska mora zdaj tesno strateško partnerstvo z Moskvo uravnotežiti s svojo na videz protislovno politiko podpore državne suverenosti.

Kitajska tudi ni hitela pomagati Rusiji, potem ko so njeno gospodarstvo prizadele sankcije z vsega sveta, strokovnjaki pa pravijo, da so možnosti Pekinga omejene. Analitiki pravijo, da se kitajske banke in podjetja bojijo sekundarnih sankcij, če se bodo ukvarjale z ruskimi kolegi.

Komentarjev 45
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 11:13 07.marec 2022.

    Kitajci so dobickarji v covid plastiki in vojni dobičkarji z trgovino z Rusi! Kar bo EU blokirala, bodo Kitajci speljali posel sebi v prid!

  • klemenmo 18:29 06.marec 2022.

    EU pa še kr kupuje/prejema plin od Rusije preko Ukrajine... Le zakaj??

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 13:54 06.marec 2022.

    Mafijozo dela spisek. Bo točno vidi, do se ga najbolj boji. Lahko prelahka tarča. Riti usrane