Magazin > VIP
4730 ogledov

Ukrajinska pesem z Evrovizije aktualna bolj kot kadarkoli prej

Jamala Facebook
Rusija je takrat želela preprečiti ukrajinski nastop na Evroviziji.

Leta 2016 je pevka Jamala zastopala Ukrajino na tekmovanju za pesem Evrovizije s pesmijo 1944 in zmagala. Ker ves svet spremlja dogajanje v Ukrajini in so milijoni v strahu pred novo vojno na evropskih tleh, je njena pesem znova pritegnila pozornost. Jamalina izvedba pesmi na tekmovanju za pesem Evrovizije 2016 ima trenutno 27 milijonov ogledov na YouTubu.

Čeprav je pesem izšla pred skoraj šestimi leti, se je pod skladbo na YouTubu v zadnjih desetih dneh vsulo komentarjev, v katerih ljudje izražajo podporo Ukrajini. 

"Ostani močna, Ukrajina, dobila boš pravico. Svet je s teboj," "Šest let je minilo, a ta pesem kaže, da se ni nič spremenilo," "Spomnim se, ko je zmagala, veliko ljudi je bilo razočaranih. Zdaj je vsak beseda, ki jo poje, zelo smiselna,” "Ta pesem je bolj aktualna kot kdaj koli prej,” "Tale mi zlomi srce,” "Najboljša pesem na Evroviziji vseh časov,” se glasijo komentarji, napisani te dni. Podpora prihaja z vseh koncev Evrope, Nizozemski, Irske, Turčije, Švedske …

Zgodovina se ponavlja

Prevod dela verzov te ukrajinske pesmi se glasi: "Tujci pridejo v vaše hiše, vas ubijejo in rečejo, da niso krivi. Kje je vaš razum in srce? Človeštvo joče. Mislite, da ste bogovi, a vsi umirajo . (...) Lahko bi zgradili prihodnost, kjer so ljudje svobodni, živijo in ljubijo najsrečnejše čase."

Pesem 1944 govori o etničnem čiščenju, ki so ga doživeli člani njene družine skupaj z več kot 200.000 krimskimi Tatari. Stalinove sile so namreč 17. in 18. maja 1944 izvedle "kolektivno kazen" proti Tatarom, ljudstvu turškega izvora, in v samo dveh dneh 40.000 pripadnikov tega ljudstva izgnali s Krima in deportirali v Sibirijo.

Prepeljali so jih v nečloveških razmerah, Jamala pa govori o eni od hčera svoje prababice, ki je med potovanjem umrla zaradi mraza. Namesto, da bi jo pokopali, so jo vojaki le vrgli s tovornjaka, kot breme, ki ovira nadaljnji transport. Stalin je krimske Tatare med drugo svetovno vojno obtožil sodelovanja z nacisti, Jamala pa trdi, da se je njena družina borila na sovjetski strani.

Rusi takrat zahtevali izključitev ukrajinske pesmi 

Mnogi so sporočilo pesmi povezovali tudi z napetostmi med Ukrajino in Rusijo, ki so se čutile že leta 2015, zaradi vsega pa se je odzval Odbor za medijsko politiko ruske dume. Zahtevali so izključitev te pesmi iz tekmovanja. Organizatorji tekmovanja za Pesem Evrovizije so takrat ugotovili, da pesem ne krši njihovih pravil in Jamali je bil nastop dovoljen, kar ji je prineslo zmago, še piše hrvaški Index. 

Jamala se je med trenutno vojno v Ukrajini umaknila k sorodnikom v Turčiji, svojo srce parajočo pot kot begunka pa je svetu pokazala na družbenih omrežjih. Več o tem TUKAJ

Komentarjev 4
  • Avatar Linstikka
    Linstikka 19:44 05.marec 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 16:40 05.marec 2022.

    Ukrajina bi na Evrosongu zmagala tudi, če bi jo zastopal Janez in deklamiral domobransko prisego...No, takrat morda res ne...bi pa zmagala tudi, če predstavnica sploh ne bi nastopila..

  • Corrie_Stickler 11:59 05.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

Sorodne novice