Svet
296 ogledov

Danes se končuje 16-letna vladavine Merklove, to čaka Nemčijo

Angela Merkel v Bundestagu Epa
Nemčija je danes dobila novega kanclerja in bolj levo vlado.

Nemški bundestag je danes na tajnem glasovanju volil novega kanclerja. Dva meseca po volitvah so včeraj socialdemokrati, Zeleni in liberalci podpisali koalicijsko pogodbo, danes pa je parlament na položaj kanclerja predvidoma potrdil dosedanjega ministra za finance, socialdemokrata Olafa Scholza

Scholz bo sedaj odšel v predsedniško palačo, kjer mu bo predsednik Nemčije Frank-Walter Steinmeier predal potrdilo o imenovanju. Nato bo predvidoma opoldne v parlamentu prisegel. Z imenovanjem 16-članske vlade se bo po desetih tednih končalo povolilno obdobje.

Skupno je glas danes oddalo 707 poslancev, 395 jih je bilo za, 303 proti, šest se jih je vzdržalo, trije glasovi so bili neveljavni. Scholz in njegova ministrska ekipa bodo tako danes prisegli pred poslanci, ob 14. uri pa mu bo Angela Merkel predala posle in se poslovila od kanclerskega urada. S tem se bo končalo 16-letno obdobje njene vladavine.

Glasovanje o novemu kanclerju je sledilo le dan po podpisu 177 strani dolgega koalicijskega sporazuma. Pred tem so vse tri stranke - socialdemokrati (SPD) in liberalci (FDP) na izrednih kongresih, Zeleni pa z glasovanjem po pošti - prepričljivo potrdile koalicijski dogovor, s katerim Nemčija prvič na zvezni ravni dobiva t. i. koalicijo semaforja.

Scholz bo postal četrti socialdemokratski kancler Nemčije za Willyjem Brandtom, Helmutom Schmidtom in Gerhardom Schröderjem.

Scholz bo tako vodil prvo t. i. semaforsko koalicijo na zvezni ravni. Stranke so se zavzele za drugačen slog vladanja, kot ga je imela dosedanja velika koalicija CDU/CSU in SPD. "Ne gre nam za politiko najmanjšega skupnega imenovalca, ampak za politiko velikih učinkov," je nedavno poudaril Scholz.

Partnerke si želijo, da bi nova koalicija igrala prelomno vlogo za Nemčijo, prizadevali si bodo tudi za več napredka. Obenem se je Scholz zavzel za suvereno Evropo, kar bo ključna prednostna naloga prihodnje nemške vlade na področju zunanje politike.

Prva seja vlade že danes

Ena osrednjih točk koalicijske pogodbe je boj proti podnebnim spremembam, med drugim z opustitvijo premoga do leta 2030 in doseganjem ogljične nevtralnosti do leta 2045. A ena od prvih nalog, s katerimi se bo morala soočiti nova nemška vlada, je pandemija covida-19, pri čemer se omenja tudi možnost uvedbe obveznega cepljenja.

Glede ministrstev so se v koalicijski pogodbi dogovorili, da bo SPD dobila kanclerja in šest ministrstev, med drugim za notranje zadeve, zdravje, obrambo ter delo in socialne zadeve. Zeleni so si izborili pet ministrstev, med drugim zunanje ter ministrstvo za gospodarstvo in podnebno politiko. Liberalci bodo vodili štiri ministrstva, vključno s finančnim. Zanimivost tokratne vlade je, da bo v njej ob zaprisegi največ žensk doslej.

Prva seja vlade bi lahko potekala že danes zvečer.

dezurni@styria-media.si

Angela Merkel, poslovilna slovesnost nemške vojske Nemčija Svet Te tri pesmi si je za slovo izbrala Merklova, ena je veliko presenečenje
Komentarjev 1
  • uros78 11:52 08.december 2021.

    ZRN ni država, nima Ustave, temveč Temeljni Zakon (Grundgesetz) iz leta 1949, v katerem je bila Ustava do leta 1990 le predvidena za čas, ko bo ZRN dosegla samostojnost, takrat pa so člen o Ustavi črtali iz Temeljnega zakona. ZRN ...prikaži več je tako protektorat, okupirano ozemlje pod nadzorom civilne okupacijske uprave, kjer kanclerja in predsednika tajno izglasuje parlament ...