Svet
8311 ogledov

Danska bo zapornike pošiljala na Kosovo

zapor rešetke celica Profimedia Fotografija je simbolična.
Dogovor so podpisali že pred dvema letoma, zdaj ga je potrdil kosovski parlament.

Včeraj je kosovski parlament potrdil predlog zakona o oddaji dela zaporov v najem Danski. Odločitev je prišla po doseženem dogovoru o zagotavljanju pomoči skandinavski državi, ki se sooča s prenatrpanimi zapori. 

Po dogovoru, podpisanem pred dvema letoma, bi danske oblasti tujce, obsojene na Danskem, poslale na prestajanje kazni na Kosovo. Sporazum ne velja za danske državljane, zapornike, obsojene zaradi terorizma ali vojnih zločinov, in duševno bolne zapornike. 

Kosovski poslanci so zakon podprli s 86 glasovi, sedem poslancev pa je bilo proti, poročajo lokalni mediji. Zakon določa, da bo Danska dobila 300 celic v zaporu v mestu Gnjilan, južno od Prištine, za 10 let uporabe. Zakon mora podpisati še predsednik Kosova.

Izpostavljajo enake pogoje 

Še vedno ni jasno, kdaj bo Danska, ki je Kosovu pristala plačati 210 milijonov evrov za uporabo zaporniškega prostora, začela pošiljati obsojence na Kosovo. Sporazum določa, da obsojenci, poslani na Kosovo, prestajajo kazen pod enakimi pogoji kot v zaporu na Danskem, v skladu z mednarodnimi obveznostmi Danske.

Sporazum predvideva tudi možnost deportacije tujcev neposredno v njihove matične države po koncu kazni na Kosovu. Kosovske oblasti so napovedale, da bodo denar z Danske porabile za izboljšanje zavodov v zaporih.

Sporočilo kriminalcem

Danski pravosodni minister Peter Hummelgaard je izide včerajšnjega glasovanja označil za "res dobre novice". Prepričan je, da bo pošiljanje obsojencev na Kosovo "pomagalo vzpostaviti ravnovesje v težko prizadetem danskem zaporniškem sistemu."

"Hkrati pošilja jasen signal tujim kriminalcem, da njihova prihodnost ni na Danskem in zato svoje kazni tudi ne bi smeli prestajati tukaj," je opozoril Hummelgaard. Zavod bo na Kosovu vodil danski upravnik, ki mu bo pomagalo lokalno zaporno osebje. Sicer pa ima kosovski zaporski sistem kapaciteto za namestitev do 2800 zapornikov.

Brittney Griner Travmatično Šport Srhljiva izpoved ameriške zvezdnice o grozotah v ruskem zaporu Sergej Racman Slovenija Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • satir 10:24 27.maj 2024.

    jaz sem že zdavnaj prišel na idejo, da bi naše hujše zapornike pošiljali v Turške zapore... Tam ti lepo povečajo fi anusa... in povratnikov najbrž ne bi bilo... vzgoja pač zaleže, nazaj bi prišli pridni... nam pa ne bi bilo ...prikaži več treba gradit novih zaporov, paznikov itak primanjkuje... dnevni stroški pa so v Turčiji sigurno manjši kot tukaj...pa še tv, interneta fitnesa in menujev po izbiri tam ne rabijo

  • LukaMB 21:47 26.maj 2024.

    Zanimivo je, da Kosovo kar nekaj podpisuje, a so vprašali Srbe po rezoluciji UN 1244 kaj o tem podpisovanju?

  • LukaMB 20:49 26.maj 2024.

    Kosovo pod taktirko ZDA-VB-Nemčije postaja nov Guantanamo.