Zdravje > Aktualno
28 ogledov

Darovalci krvi in sperme bodo zavrnjeni

krvodajalstvo, kri Shutterstock
Ukrepi za preprečevanje virusa Zika tudi v Sloveniji: krvodajalce, ki so bili na območjih Zike, bodo zavrnili za štiri tedne, semensko tekočino bodo moški lahko darovali le, če se bodo testirali. Začasno bodo zavrnjeni tudi tisti, ki imajo spolne odnose z okuženimi.

Zdravniki bodo na krvodajalskih akcijah in v transfuzijskih centrih začasno zavrnili tiste krvodajalce, ki so se pred manj kot 28 dnevi vrnili z območij, na katerih obstaja možnost okužbe z virusom Zika, če so se tam zadrževali več kot 24 ur. Gre za ukrep, ki ga je zaradi  nevarnosti, ki jo predstavlja virus Zika, sprejela Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke v sodelovanju z zavodom za transfizijsko medicijo ter Slovenija-transplantom. 

"Pri darovanju tkiv in celic, razen pri semenski tekočini, je treba darovalce, ki so se gibali na območju s potrjenimi primeri okužbe z virusom Zika in obstaja možnost okužbe, testirati na okužbo, oziroma potencialne darovalce zavrniti za 28 dni po vrnitvi z območij, na katerih obstaja možnost okužbe," so zapisali v sporočilu za medije.

Zavrnjeni bodo tudi vsi darovalci semenske tekočine, ki so se pred manj kot šestimi meseci vrnili z omenjenih območij, razen, če se bo darovalca najprej testiralo na prisotnost virusnih nukleinskih kislin in so testi negativni.

28 dni po spolnem odnosu

Če bi se v 14 dneh po darovanju pojavili simptomi, ki bi lahko kazali na okužbo z virusom Zika, so darovalci dolžni o tem obvestiti ustanovo, v kateri so darovali. Darovalci, ki so imeli spolne odnose z okuženim, ali pa z osebami, ki so se v obdobju šest mesecev pred spolnim odnosom zadrževale na območjih, na katerih obstaja možnost okužbe z virusom Zika, lahko darujejo kri, tkiva in celice šele 28 dni po zadnjem spolnem odnosu.

Pri spolnih odnosih z nosečnico svetovana uporaba kondoma

Ob tem na agenciji tudi opozarjajo, da je po vrnitvi z območij, na katerih obstaja možnost okužbe z Ziko, pri spolnih odnosih z nosečo žensko priporočljivo do konca nosečnosti uporabljati kondom, za preprečitev nosečnosti pa najmanj šest mesecev od vrnitve. Raziskave so namreč potrdile, da se virus Zika zadržuje tudi v semenski tekočini dalj časa.

Kot še poudarjajo na agenciji, bodo tudi v bodoče redno spremljali pojavljanje virusa Zika preko sistemov hitrega obveščanja ter o morebitnih spremembah ukrepov obveščali javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.