Svet
5032 ogledov

Deklica prebuja zadrogirano mamo

Nezavestna mama in deklica Reševalni pas/Twitter
Britanski Sky News je objavil vznemirjujoč posnetek, s katerim želijo opozoriti na smrtonosno drogo, 50-krat močnejšo od heroina in 100-krat od morfija.

Posnetek prikazuje deklico v starosti okrog dveh, treh let, kako nemočno skuša prebuditi mamo. Ta je v nezavest sredi trgovine padla potem ko se je predozirala s fentanilom.

Fentanil je droga, ki se je razširila v Združenih državah Amerike, nedavno pa se je pojavila tudi v Veliki Britaniji. Zaradi te droge je umrl tudi glasbenik Prince, od decembra naprej jo povezujejo s kar 60 primeri smrtmi na britanskem otoku.

V bolnišnicah ga že desetletja uporabljajo kot močno zdravilo zoper bolečine, njegova ilegalna različica pa je med uporabniki drog v zadnjih letih v ZDA povzročila že toliko smrti, da so ga poimenovali kat "orožje za množično uničevanje".  

Močna odvisnost

Fentanil (pri nas tržen kot: Abstral, Algogesic, Durogesic, Effentora, Epufen, Fentanil HELM, Instanyl, Lefen, Matrifen, Opiodur, Vallofent in Victanyl) je močan sintetičen opioid s hitrim ter kratkim delovanjem, drogo pojasnjujejo na DrogArtu.

Fentanil in njegovi analogi spadajo med izredno potentne psihoaktivne substance, aktivne v mikrogramih (1 ug = miljoninka grama). Smrtno predoziranje je možno že z nenamernim stikom  kože s čistim praškom. Fentanil in njegovi derivati  so lahko smrtno nevarni v kombinaciji z depresorji, kot so: opiati (heroin, morfij, opij), benzodiazepini (apaurin, helex, Xanax, , barbiturati, GHB/GBL, alkoholom ter dissociativi (ketamin, 3-meo-pcp, …), svari DrogArt.   

Med učinke spade: evforija, kompulzivno redoziranje, zaprtje, znižan libido, oteženo urinirnje, povečano znojenje, zaviranje apetita in tesnobe, intenzivnejše sanje, sedacija, občutki sproščenosti, suha usta, zmedenost, utrujenost, tesnoba.

Kakor pri  ostalih opioidnih drogah, obstaja velika verjetnost psihične in fizične odvisnosti pri kronični uporabi fentanila in njegovih analogov.  Ob razvoju odvisnosti se pojavijo “krejvingi” ter odtegnitveni simptomi, v kolikor oseba nenadoma preneha z uporabo.

Več o drogi preberite na tej povezavi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • moder 13:08 07.avgust 2017.

    Kmalu tudi pri nas, zrihta Dr. Krek NIJZ,...

  • Jaka Novakovič 18:22 04.avgust 2017.

    Ja...mamam je res samo ena in čudovita, tudi, ko je zadrogirana, zapita, ali ko živčno išče nove cotke po BTC-ju, medtem, ko njen otrok histerično vpije, saj bi šel rad domov.

  • Žurnalček 17:55 04.avgust 2017.

    Ajmo narkići navalte , da se vas čimprej rešmo !