Svet
59477 ogledov

Izredne razmere: Del Nemčije prizadel "črni led"

Spolzko cestišče Profimedia
Gasilci v Berlinu so imeli vsa vozila na intervencijah.

V Berlinu so meščani preko aplikacije Nina za opozarjanje pred nesrečami  zjutraj dobili opozorilo, da so ceste na širšem območju zelo spolzke in nevarne. Preko aplikacije so ljudem svetovali še, da naj se ne zadržujejo na prostem, če to ni nujno potrebno, so poročali tamkajšnji mediji. 

Velik del Nemčije je namreč prizadel tako imenovani črni led, ki je sinoči, tekom noči in zjutraj zakrivil veliko število prometnih nesreč. V Berlinu so tamkajšnji gasilci celo razglasili izredne razmere, vsa vozila so morala na intervencijo.  

Kaj sploh je "črni led"? Gre za tanek, zaledenel sloj na cesti, do katerega pride po taljenju snega ali ledenem dežju. K oblikovanju tega sloja pomembno prispevajo tudi avtomobili; v zimskih razmerah namreč tople pnevmatike raztapljajo sneg ali led na cesti, ki začne hitro ponovno zmrzovati, takrat pa nastane tanka, prozorna plast. Od tod izhaja tudi ime črni led. Skozenj se vidi asfalt, vozniki ga težko opazijo. 

Poledica | Avtor: Shutterstock Shutterstock
stavka strojevodij v Nemčiji Svet Nemčiji grozi kolaps, začela se je velika tridnevna stavka Poledica Video Avto V hladnih jutrih nikar ne počnite tega

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar NickMason
    NickMason 12:45 12.januar 2024.

    Novinarji zgleda živite v dnevni sobi od rojstva,pa saj je to povsem običajno ha ha ha,pa v Sloveniji je tega malo morje,bognedaj da cestarji pozabijo solit cesto ,se naredi takoj ledena plast

  • Avatar Garancija
    Garancija 12:37 12.januar 2024.

    Ste pa modeli za ustvarjanje panike