Avto > Avto nasveti
3339 ogledov

V hladnih jutrih nikar ne počnite tega

Poledica Profimedia
Na portalu YouTube je uporabnik ViralHog pred kratkim objavil posnetek, ki kaže, kako nevarne so lahko neustrezne reakcije voznikov, ki zapeljejo na zaledenelo cesto.

Zaskrbljujoče je predvsem ravnanje voznice, ki poskuša zapustiti avtomobil, ko ta še drsi po ledeni cesti.

sneg Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia

Kljub njenemu strahu jo ljudje, ki stojijo v bližini, poskušajo prepričati, da ostane v avtomobilu, a kljub temu zapusti avtomobil. Medtem, ko je še na cesti, pa po klancu navzdol zdrsne še en avtomobil. Na srečo ni na koncu nihče poškodovan in tudi obe vozili se ustavita brez večjih posledic. Video pokaže, kako nevarno je lahko zapuščanje avtomobila, medtem ko nenadzorovano drsi po cesti, saj bi lahko izpod nadzora ušlo še kakšno vozilo in postalo resna grožnja ljudem na cesti.

Ko avtomobil drsi po zaledeneli cesti, velja pravilo, da voznik kolesa zasuka naravnost in zavira, saj tako lahko prepreči nekontrolirano zanašanje vozila na cesti. Pomembna je tudi uporaba zimskih gum, ki jih pri nas zahteva zakon, saj te na spolzkih površinah zaradi drugačnega profila in zmesi gume zagotavljajo veliko boljši oprijem od letnih gum.

Črni led

Če obstaja nevarnost poledice oziroma "črnega ledu", to prepoznamo predvsem po svetlikajoči se površini ceste, je treba zmanjšati hitrost in si zagotoviti dovolj varnostne razdalje. Zaradi daljših zavornih razdalj bi morali na poledeneli cesti varnostno razdaljo podvojiti. Koristna je tudi previdnost pri pritiskanju na pedala zavor in plina, saj lahko z nenadnimi spremembami povzročimo, da vozilo izgubi stik s podlago in zdrsne.

sneg žled zima drevje poledica | Avtor: Bralka Bralka

Zaviranje je sicer odvisno od tehnologije, s katero je opremljen avtomobil. Če ima ta sistem proti blokiranju zavor ABS, je na treba zavorni pedal močno pritisniti, da mu zagotovimo funkcionalnost. Če pa avtomobil nima ABS, je treba zavirati bolj nežno in večkrat zaporedoma. Previdno je treba ravnati tudi z volanom. Če pa le pride do zdrsa avtomobila, je pomembno, da vsi potniki sedijo čim bolj zravnano, saj bodo s tem zmanjšali možnost poškodb ali njihove posledice.

Vsi ti ukrepi bodo zmanjšali možnost zdrsa na zaledeneli cesti ali omilili njegove posledice. Kot kaže video, pa je najpomembnejše, da ostanemo mirni in ne skačemo nepremišljeno iz vozila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.