Svet
19 ogledov

Depeša: Pahor ne ve, kaj dela

Wikileaks Prtscreen wikileaks.org
Borut Pahor je popolnoma neizkušen in ne ve, kaj dela - to so besede francoskega veleposlanika v Zagrebu. Do tega sklepa in ocene, da je Samuel Žbogar še celo slabši, je prišel v sklopu pogovorov o umiku slovenske blokade hrvaškega priključevanja Evropski uniji (EU).

Kot je razvidno iz ameriške depeše, objavljene na WikiLeaksovi spletni strani, francoski veleposlanik François St. Paul ni skoparil s kritikami na račun Slovenije. Svoje misli je delil z ameriškim veleposlanikom v Zagrebu in mu rekel, da je odziv slovenske strani na francoski predlog za umik prav "nerazumen". Slovenija naj bi namreč vztrajala, da zadevo razsodijo v njihovo korist, s čimer naj se preostala Evropa ne bi strinjala. Za premierja Boruta Pahorja je francoski politik dejal, da niti sam ne ve, kaj dela, zunanji minister Samuel Žbogar pa da je še slabši od njega.

Ameriški veleposlanik sicer meni, da je taka ocena delno najbrž tudi odziv "velesile" Francije, ki ji seveda ni povšeči, da je majhna Slovenija ne upošteva. Kljub temu je ameriški veleposlanik poudaril vprašanje, ali in kako bo Slovenija vplivala na zaključitev pristopnih pogajanj Hrvaške k EU. Žbogar se je danes prek Twitterja odzval, da francoskemu predsedstvu preprosto ni bila povšeči zavrnitev njihovega predloga rešitve spora.

Iz kabineta predsednika vlade pa so se na naše vprašanje glede včerajšnjih podatkov iz druge depeše (Pahorja skrbi, če Srbija ostane pred vrati EU) odzvali, da "depeš tujih diplomatskih služb ne komentiramo. Sicer je pa premier Pahor ob različnih priložnostih že večkrat javno poudaril, da je interes Slovenije in Evropske unije, da države Zahodnega Balkana nadaljujejo s procesom priključevanja Evro-atlantskim integracijam, saj bo to nedvomno prispevalo k stabiliziranju razmer in razvoju regije."

Ob tem pa je iz druge depeše razvidno, da Američani niso bili navdušeni niti nad prejšnjim predsednikom vlade, Janezom Janšo. Iz zapisov glede srečanja Janše z nekdanjim ameriškim veleposlanikom Thomasom Robertsonom je razbrati, da Janša ni imel največ časa, zato nekatere stvari (izbrisani, Romi, poročilo o stanju na področju človekovih pravic) niso bile obravnavane. "Janša je verjetno najbolj strateški mislec v tej vladi in najbolj sproščeno je govoril o vrhu EU, s katerega se je pravkar vrnil, ter drugih zadevah s področja zunanje politike," je zapisal Robertson in Janševo domnevno nevednost glede posla s patriami označil za nepristno, "posebej ker je znano, da je nekdanji obrambni minister, ki takšnim zadevam sledi". "Posel s patriami smrdi že od samega začetka," je še dodal.

Komentarjev 2
  • 1111 09:48 06.september 2011.

    ...kaj paše bedastim američanom, me sploh ne briga...itak jih cel svet ne mara...bolj me boli to, da vsi vidijo, kakšni bedaki smo...dovolimo, da nas vodi in zastopa v svetu nesposoben propadli politik in njegova pokvarjena banda...

  • b0rut 09:32 06.september 2011.

    to da pahor ne ve kaj dela,nekateri vemo že od začetka njegove"vladavine"