Svet
7 ogledov

Pahorja skrbi, če Srbija ostane pred vrati EU

Tadić, Kosorjeva in Pahor (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
"Če gre Hrvaška v EU, Srbija pa bo izpuščena, potem nas čaka pekel," je dejal premier Borut Pahor med srečanjem z ameriškima senatorjema Georgeem Voinovichem in Jeanne Shaheen v Sloveniji, razkriva depeša, ki jo je objavil Wikileaks.

Tedanji odpravnik poslov na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani Bradley Freden je zapisal Pahorjevo oceno, da bo "izbruhnil cel pekel, če se bo Hrvaška pridružila, Srbija pa bo ostala zadaj". Kot je izpostavil ameriški diplomat, si Slovenija želi, da bi Srbija čim prej postala kandidatka za članstvo. Kot je dodal Freden, se je zdelo, da se ameriški republikanski senator George Voinovich strinja s Pahorjem.

Premier Pahor se je zahvalil senatorju Voinovichu, ker so ZDA pomagale doseči dogovor med Ljubljano in Zagrebom. Medtem je Voinovich v desetminutnem "prijateljskem telefonskem pogovoru" pozval predsednika opozicijske SDS Janeza Janšo, naj aktivno ne nasprotuje arbitražnem sporazumu. "Kljub prijateljskemu tonu pogovora Voinovich ni pustil nobenega dvoma v stališčih ZDA, da je arbitražni sporazum v najboljšem interesu Slovenije, Hrvaške in regije," je še zapisal Freden.

Se bo Cvetkovićeva vlada obdržala na oblasti?

Sicer so v depeši omenjeni tudi slovenski predsednik Danilo Türk, zunanji minister Samuel Žbogar in obrambna ministrica Ljubica Jelušič ter ameriška demokratska senatorka Jeanne Shaheen, ki je skupaj z Voinovichem obiskala Slovenijo.

Minister Žbogar je poudaril zaskrbljenost srbske vlade, da bi Srbija lahko izgubila zagon proti evroatlantskim povezavam, če bo na oblast prišla kakšna druga vlada. Ocenil je, da je vlada srbskega premierja Mirka Cvetkovića napredna, a izrazil dvom, da bo obstala dlje časa.

Žbogar je med drugim izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška do konca leta 2010 sklenila pogajanja z EU. Vsi udeleženci srečanja so bili prepričani, da bo slovenski parlament ratificiral arbitražni sporazum s Hrvaško ter da se bo nadaljeval trend vzpona odnosov med Slovenijo in Hrvaško.

Minister Žbogar je dejal, da ni razloga, da bi hiteli z ratifikacijo, ker bo arbitražno sodišče začelo delati potem, ko bo Hrvaška podpisala pristopno pogodbo z EU.

Türk je pohvalil politiko hrvaškega kolega Iva Josipovića, posebej pa premierke Jadranke Kosor.

Tudi o Guantanamu in Kosovu

Voinovich je v zasebnem pogovoru z Žbogarjem vprašal za pomoč Slovenije pri zapiranju zapora v ameriški vojaški bazi Guantanamo na Kubi. Žbogar je odgovoril, da slovenska vlada išče načine, da bi Slovenija v skladu s svojimi zakoni sprejela enega ali dva izmed bivših zapornikov v Guantanamu.

Med srečanjem so razpravljali tudi o stanju na Kosovu, ki se je, kot se je kasneje pokazalo, zaostrilo. Ministrica Jelušičeva je ameriški delegaciji povedala, da bo slovenska vojska, ki sodeluje v enotah Kforja, lahko varovala pravoslavne objekte in enklave na Kosovu. Poudarila je tudi dobro sodelovanje slovenske in srbske vojske na mnogih področjih.

Komentarjev 6
  • allstarr111 17:10 23.september 2011.

    Enako velja za Hrvaško, tudi oni so primitivci do amena.

  • Mr.Who00 20:07 05.september 2011.

    Srbija je preveč primitivna in zaostala država in narod. Saj so še pred leti podpirali vojne zločine, in ti isti so še zdaj tam, in mnogi še kar navijajo za Karađiča, Mladiča in podobne.

  • privat 19:02 05.september 2011.

    ja še en dokaz o ne zrelosti Pahorja ....