Svet
33 ogledov

Dinozavrova lobanja naprodaj za 1,65 milijona evrov

Triceratops Žurnal24 main
Lovec na fosile jo je pred dobrimi desetimi leti, ko jo je izkopal, prodal za 32 tisočakov, danes je vredna več kot 1,5 milijona evrov.

Že kot mladenič je Ray Novakovich, ki je odraščal v Montani, imel nenavaden hobi. Zbiral je nenavadne kamne in na družinskem zemljišču iskal fosile. A šele leta 1992, ko je dopolnil 70 let, je naletel na nenavadno kamnino, ki se je kasneje izkazala za njegovo največjo najdbo. 

"Iz zemlje sta praktično štrleli konici dveh dinozavrovih rogov," pravi Cliff Linster, amaterski navdušenec nad dinozavri, ki fosil izkopal. Zaradi pomanjkanja denarja in opreme so fosil izkopali šele deset let po najdbi, ko je Novakovich zemljišče prodal.  Novi lastnik je na spletu objavil oglas, pravico za izkop fosila je kupil Linster.

Lastnik lobanjo prodaja za 1,65 milijona evrov

65 milijonov let stara lobanja triceratopsa, ki so jo našli blizu kraja Glendive v Montani, je medtem že večkrat zamenjala lastnika in je zdaj spet naprodaj. Lastnik iz Hong Konga jo prodaja za 1,65 milijonov evrov, poroča CNN.

Iskanje fosilov dinozavrov je v Montani pravi posel – ekspedicije za lov na dinozavre so ena glavnih turističnih atrakcij.

Le redki primerki, ki običajno končajo v zbirkah zasebnikov ali muzejih, dosežejo visoke vrednosti. Največji fosil dinozavra t-rex je leta 1997 dosegel vrednost 7,8 milijona evrov in je danes na ogled v čikaškem muzeju.

Lobanja je dolga 2,75 metra

Triceratopsova lobanja, ki so jo poimenovali kraljevi zmaj, je posebna zaradi velikosti, pravi Linster. Ohranjena je v 95 odstotkih, dolga 2,75 metra in široka 1,5 metra.   

Pa je res vredna več kot 1,5 milijona evrov? "No, za dinozavrova okostja ni cenika. To ni tako, kot ko kupujete avto," je dejal Linster in dodal: "Treba je preveriti stanje fosila, kako je ohranjen, pomembna je vrsta dinozavra in kako redka je ta vrsta." 

Ko je Linsterju vendarle uspelo izkopati lobanjo kraljevega zmaja je tehtala tri tone, treba pa jo je bilo še očistiti, poroča CNN. Običajno je za čiščenje velikih fosilov potrebnih okoli 20 tisoč ur, veliko je restavratorskega dela.  

"Največ dela je bilo z rokovi, ki so bili vremenskim vplivom izpostavljeni kdo ve koliko let, zato tudi niso bili v najboljšem stanju," pojasnjuje Linster, ki je fosil prodal za 32 tisoč evrov. Zdaj je prodajalec v Hong Kongu zanj zahteva najmanj 1,65 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.