Svet
146 ogledov

Discovery: Velebit med najnevarnejšimi kraji

Velebit, Hrvaška Sutterstock
Velebit se je med najnevarnejšimi kraji na svetu znašel poleg Bermudskega trikotnika, puščav južne Kalifornije in območja Amazonke, navajata producenta dokumentarnih serij Man, Woman, Wild (Moški, ženska, divjina) za Discovery Channel.

Ostanki min iz nedavne vojne, jame, strmi vzponi na močnem soncu in vetru ter popolna izolacija na vrhu gore je le nekaj od ekstremnih razmer, v katerih sta se Mykel Hawke in Ruth England znašla na Velebitu, za katerega pravita, da je prelep, a surov, ponosno pišejo hrvaški mediji.

Pod zaščito Unesca

Velebit je največje hrvaško gorovje in kot naravni park z dva tisoč kvadratnimi kilometri največje zaščiteno območje na Hrvaškem. 150 kilometrov dolgo gorovje je zaščiteno tudi kot Svetovni rezervat biosfere Unesca, ponaša pa se z bogastvom rastlin in živa po številu vrst in endemskih vrst.

Nesreča v najglobljem jamskem sistemu

Na Velebitu je junija potekala obširna reševalna akcija, ko so reševalci po desetih urah rešili poškodovanega jamarja Marijana Marovića, ki je raziskoval najgloblji hrvaški jamski sistem Kita Gaćešina in padel 520 metrov globoko.

Man, Woman, Wild

Dokumentarne serije se redno predvajajo na omenjenem TV-kanalu od leta 2010, zasnovane pa so tako, da producenta pustijo sama na nevarnem mestu štiri dni in štiri noči samo z obleko in nožem. Gledalcem demonstrirata tehnike preživetja, ki, glede na lokacijo snemanja, vključujejo prehranjevanje s tarantelami, škorpijoni, kačami ...

Hawke je nekdanji član zelenih baretk in je v 20 letih kariere doživel vse od boja proti upornikom in usposabljanja pripadnikov mirovnih sil ZN v z vojnah razdeljeni Afriki, vodenja vojaške klinike do izvidniških in reševalnih akcij na vrhuncu kolumbijske vojne zaradi drog. Niti za njegovo ženo to niso prve izkušnje v skrajnih razmerah. Ruth snema dokumentarne filme o naravnih fenomenih, plemenskih družbah in eksotičnih živalih po vsem svetu.

Komentarjev 2
  • goldberg 08:53 03.september 2012.

    Show je isti kot ga dela Bear Grylls, Ultimate Survival

  • linka 18:50 02.september 2012.

    RES NEVAREN TEREN...samo prelep ...držati se je potrebno markacijskih poti pa je v redu!