Slovenija > Črna kronika
21 ogledov

Iz globin 520 m rešili jamarja

Velebit, jamarji, akcija reševanja
1/3
Željko Mršić/PIXSELL
Devetindvajsetletni Marijan Marović je na varnem, potem ko so razširili najožje prehode v skalah, da bi bila dovolj široka za nosila.

Reševalcem hrvaške gorske reševalne službe je okrog pol šeste ure zjutraj uspelo na varno spraviti poškodovanega jamarja Marijana Marovića, ki je raziskoval jamski sistem Kita Gaćešina na Velebitu in padel v globino 520 metrov, poroča portal 24sata.hr. Trajalo je deset ur, da so ga potegnili iz enega najbolj zapletenih jam v tem delu Evrope.

V akciji se je angažiralo približno 150 gorskih reševalcev, v jamskem sistemu, ki je bil razdeljen na 30 nevarnih smeri, pa je hkrati delalo 70 oseb.

Marović je bil v navpični globini 520 metrov in je bilo treba premagati tudi dva kilometra horizontalnih kanalov. Da bi spaleologa rešili so morali razširiti najožje prehode, da bi lahko skozi potegnili nosila. Ves čas mu je bila zagotovljena tudi popolna zdravstvena oskrba, so še pojasnili reševalci.

Reševalci zdaj preostaja še en, nič manj nevaren del naloge, in sicer pospravljanje jame. Pri reševanju so namreč uporabili več kot tono vrvi in opreme.

Komentarjev 1
  • anja.scuka 12:14 09.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **