Svet
45988 ogledov

Dokazana neverjetna resnica glede Trumpa in korone

Donald Trump Epa
Ameriški predsednik Donald Trump je največji pobudnik širjenja dezinformacij o covidu-19 na svetu, je pokazala študija univerze Cornell.

Študija je objavljena ravno v trenutku, ko je ameriški predsednik Donald Trump objavil, da je okužen z novim koronavirusom. 

Strokovnjaki s Cornella, ene najbolj uglednih ameriških univerz, je analiziral 38 milijonov člankov, objavljenih v angleškem jeziku v medijih od 1. januarja do 26. maja letos. Članki so bili objavljeni v ZDA, Veliki Britaniji, Indiji, na Irskem, Avstraliji, Novi Zelandiji ter nekaterih afriških in azijskih državah. 

Na univerzi so našli 522.472 člankov, v katerih so se objavljale neresnice glede pandemije novega koronavirusa, ali, kot to imenuje Svetovna zdravstvena organizacija - infodemija. 

Več kategorij 

Dezinformacije so zvrstili v 11 kategorij; od teorij zarote do napadov na epidemiologe do idej, da je virus kitajsko biološko orožje. Daleč najbolj popularna vsesbina pa je tista, ki so jo avtorji poimenovali "čudežna zdravila", pojavila pa so se v 295.351 člankih - večih kot vse ostale kategorije skupaj. 

Največ pisanja glede "čudežnih zdravil" je bilo po Trumpovi tiskovni konferenci 24. aprila, ko je naglas razmišljal o injekcijah razkužila kot zdravilu za koronavirus. Podobno se je zgodilo, ko je promoviral nedokazano zdravljenje s hidroksiklorokinom.

"Ugotavljamo torej, da je predsednik ZDA najverjetneje največji sprožilec 'infodemije' na svetu," so napisali avtorji študije. 

"Če so ljudje zavedeni z nestrokovnimi in nepodkrepljenimi trditvami glede bolezni, je verjetneje, da se bodo manj držali predpisanih ukrepov in tako tvegali širjenje virusa," je komentirala glavna avtorica študije Sara Evanega s Cornella. 

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Komentarji, ki jih širijo posmezniki

"Zanimivo je, da je ogromna količina dezinformacij povezana z javnim komentiranjem majhnega števila posameznikov," je dodal soavtor Jordan Adams, specialist za analizo podatkov v podjetju Cision Insights.

Strokovnjaki so spremljali tudi kako so se nezinformacije širile na spletnih omrežjih, pri čemer je tri četrtine odpadlo na Facebook. 

melania trump Novice iz Bele hiše Svet Donald in Melania pozitivna na covid-19

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 3
  • MihaPu 14:59 03.oktober 2020.

    Trump bo prebolel korono in jo označil s takšnimi besedami kar v resnici je, rekel bo, da je bil malo prehlajen in da kot običajno ni mogel pojest par hamburgerjev temveč samo enega. Libtardi pa bodo iz tega delali štalo ...prikaži več in jokcali pa antifa bo na ulicah in vse pedrske bolezni sveta bodo združili proti njemu.

  • 3b235dd9f31015c1e3d3ffcdc64d88201282702f 14:48 02.oktober 2020.

    Nič skrbeti, bo dr. Marko rešil vse.

  • Janez_53 12:48 02.oktober 2020.

    Čisto mogoče, da je novica o okužbi Trumpa in Melanije lažna. Tik pred volitvami se bo lahko Trump hvalil, kakšen "mačo" je, ker je prebolel okužbo brez kakršnihkoli težav. Mogoče bo celo izjavil, da je vsako jutro popil šilček čistila.