Svet
17 ogledov

Dokument ZN o zločinih nad civilisti

Dvor na Uni, streljanje civilistov 1995 Prt Scr YouTube
Tajna poročila danskega bataljona razkrivajo, kdo je bil odgovoren za nerešene zločine proti Srbom po operaciji Nevihta.

Dokumenti Združenih narodov (ZN) poročajo, da so pripadniki vojske BiH ubili devet srbskih civilistov invalidov 8. avgusta 1995 v Dvoru na Uni na Hrvaškem ob meji z BiH. To izhaja iz poročil, ki so jih člani Operacije ZN za obnovo zaupanja na Hrvaškem (UNCRO) med operacijo Nevihta pošiljali sedežu mirovnih sil ZN v Zagrebu pod nazivom Delovanje proti civilistom v sektorju Sever. S temi poročili Varnostni svet ZN ni bil seznanjen v tednih po Nevihti, zato so bile za ta kazniva dejanja obtožene oborožene sile Hrvaške.

Danci so videli živi ščit

"Pripadniki danskega bataljona so videli usmrtitev petih invalidnih in starejših oseb, kot verjamejo, so jih ubili pripadniki 5. korpusa vojske BiH. Ugotovili so, da so vojaki 5. korpusa s strelnim orožjem ubili dve ženski in otroka (...). Prišlo je poročilo, da so vojaki, kot kaže 5. korpusa, z vrvjo zvezali srbske civiliste in jih uporabljali kot živi ščit v bojih izven mesta," med drugim navaja dokument, ki ga je objavil Večetnji.hr in si ga lahko ogledate na tej povezavi.

Komentarjev 2
  • KOJAK 13:03 06.marec 2012.

    Vzkliki in Alah akbar al kaj je že mi vse pove... neuravnovešenci... bili so pa na obeh straneh.

  • VSK 14:29 02.marec 2012.

    Neeeeee... pa to ni mogoče!! Bosanci in hrvatje pa ja niso pobijali?!! sploh pa ne invalidov, žensk in dojenčkov!!!itak so samo srbi krvosesi, morilci, živali, in ostala sodrga...(dejansko je pa srpska "nesreča" da so samo danci imeli ...prikaži več kamero! ker bi bilo jasno kdo je branil kdo pa napadal... (ex.paravojsko, Arkane,itd.))