Svet
469 ogledov

Donald Trump vendarle obsodil rasizem

Donald Trump Chris Kleponis / POOL / EPA
Po pritiskih s političnih vrst in javnosti je ameriški predsednik Donald Trump vendarle obsodil nasilje rasistov na shodu v Charlotessvillu.

"Rasizem je zlo in tisti, ki v njegovem imenu izvajajo nasilje, so kriminalci in nasilneži, med katere sodijo tudi Klu Klux Klan,  neonacisti, beli supremacisti in ostale sovražne skupine, ki zavračajo vse, kar nam je Američanom drago," je v izjavi pojasnil ameriški predsednik Donald Trump in v nadaljevanju obsodil izkazovanje sovraštva, fanatičnosti in nasilja, za katere po njegovih besedah v Ameriki ni prostora.

Trump se uvodoma sploh ni odzval na nasilje v Virginiji konec tedna, nato pa je v prvi izjavi obsodil obe strani.

Ameriški desničarski supremacisti so v zvezni državi Virginija v soboto namreč organizirali zborovanje, na katerem so protestirali proti nameri, da bi iz mesta odstranili spomenik generalu Robertu Leeju, ki je vodil prosuženjski jug v ameriški državljanski vojni pred več kot 150 leti. V petek zvečer so supremacisti že korakali skozi mesto s prižganimi baklami in konfederacijskimi zastavami, kar je zelo spominjalo na rituale zloglasnega Ku Klux Klana.
 
Že vnaprej pa so bili napovedani tudi protesti nasprotnikov. Med udeleženci obeh shodov so izbruhnili medsebojni spopadi. Zatem pa je 20-letni James Alex Fields mlajši zapeljal v množico protirasističnih protestnikov pred Univerzo Virginija. Umrla 32-letna Heather Heyer, še 19 ljudi je bilo poškodovanih.

Ker ameriški predsednik ni jasno obsodil sovraštva belih rasistov, je Trump postal tarča kritik demokratov kot republikancev. Glavni izvršni direktor farmacevtskega velikana Merc Kenneth Fraiser je zato tudi protestno izstopil iz predsednikovega svetovalnega telesa o predelovalni industriji v Ameriki.

1/6
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice