Svet
3659 ogledov

"Doživeli smo apokalipso"

orkan Irma
1/8
Epa
Držala se je za vrata kopalnice in molila, da bodo preživeli.

"To je bila najhujša izkušnja mojega življenja," je dejala ženska, ki je preživela opustošenje orkana Irma. Med najhujšim divjanjem sile narave je skupaj z otroki po navodilih reševalcev poiskala zavetje v kopalnici. "Držali smo se vrat kopalnice in molili, da bi preživeli," je povedala. Močni vetrovi so uničili njihovo hišo.  

"Sedem nas je, najmlajši je dvemesečni otrok. Skrivati smo se morali v omari. Veter je odnesel streho s hiše," je po tem, ko je najhujše minilo, povedala Anna Baltimore Thompson z Barbude. Trenutno so nameščeni v zaklonišču in ne vedo, kako naprej, ker je vse uničeno. 

Michael Coleman je bil gost na poroku na otoku St. Thomas. Ko je udarila Irma, je zatočišče poiskal v bunkerju na severni strani otoka.  "Zemlja se trese. Zgoraj se phištvo premika naokoli, slišati je, kot bi kdo bovlal," je zapisala Kelsey Nowakowski. 

"Dvanajst ur kasneje so ljudje še vedno ujeti v poplavljenih domovih. Reševalci ne morejo priti do njih zaradi podrtih dreves," je na Twitterju zapisala uporabnica Libra Queen. 

Približno 95 odstotkov otokov Barbuda in St. Martin je opustošenih. "Nepopisna katastrofa. Petindevedeset odstotkov otoka je uničenega," je povedal uradnik Daniel Gibbs s St. Martina. "V šoku sem. Grozljivo je." Na otoku so ostali brez pitne vode in elektrike. 

Orkan Matthew Nočna mora Svet "To je morda moje zadnje sporočilo!"

Popolno uničenje je tudi na Barbudi. "Otok je ena sama ruševina," je dejal premier Gaston Browne. Otok, na katerem je 1.800 prebivalce je "komaj primeren za življenje". Pričakujejo, da bodo stroški obnove znašali najmanj 150 milijonov dolarjev. Obnoviti bodo morali vse: infrastrukturo, telekomunikacijske povezave, ceste.

 

Število mrtvih je naraslo na deset. Med njimi so dveletni otrok na Barbudi, moški na Antigui in osem ljudi na otokih St. Martin in Saint-Barthélemy. Med žrtvami je 16-letni Zander Venezia, surfer, ki se je podal na lov za popolnim valom. Na žalost je to plačal z življenjem.   


Irma nadaljuje pot proti otokom Turks in Caicos, Dominikanski republiki, Haitiju in Bahamom. Na območju Miamija so ukazali obvezno evakuacijo delov ob obali. Pričakujejo, da bo Irma zadela območje od Miamija do Jacksonvilla. 

Združeni narodi ocenjujejo, da bi lahko bilo prizadetih 37 milijonov ljudi. 

Prebivalce širšega območja pa skrbi še eno dejstvo, in sicer, da sta na poti še dva orkana, Jose in Katja. Vremenoslovci pričakujejo, da bosta tudi ta dva pridobivala na moči. Prvič po sedmih letih so tako na tem območju trije orkani hkrati. Orkan Irma pa je podrl še en rekord. Gre za prvi tovrstni pojav, ki je 24 ur pihal s hitrostjo 300 kilometrov na uro.


 

Komentarjev 1
  • mph 10:07 07.september 2017.

    Če dovolj vztrajno moliš, ni razloga za skrb. :-) Nesmisel je tudi vlagati toliko v razvoj gradbenih materialov in drugega, ko pa molitvice vse to rešijo.