Svet
41450 ogledov

"To je morda moje zadnje sporočilo!"

Orkan Matthew
1/4
Profimedias
Poslal je še zadnje sporočilo prek Twitterja, nato pa ...

Za Londončana Alexa Woolfalla so se počitnice na karibskem otoku St. Marteen spremenile v nočno moro. O peklu, ki ga preživlja, obvešča prijatelje prek Twitterja.

Orkan Irma, eden najsilovitejših orkanov v tem stoletju, je zajel karibsko otočje z mešanico silovitega vetra, visokih valov in dežja, za vikend pa bo predvidoma dosegel Florido.

To bo že drugo silovito deževje, ki bo prizadelo Združene države Amerike v nekaj tednih. Kako bo predvidoma potoval orkan zaenkrat še ni jasno.

Irmi so že določili moč pete stopnje z vetrovi, ki pihajo okoli 300 kilometrov na uro.

"Veter je tako močan, da se tresejo zgradbe. Strahovito je, čudno, elektriko še vedno imamo," je sredi noči zapisal Woolfall. Le kakšno uro kasneje je bilo njegovo sporočilo neprimerno bolj dramatično.

"V teku je evakuacija. Mi smo se skrili pod stopnice. Zvok vetra me bo spravil ob živce. Molite za nas, da se to čim prej zaključi," je zapisal, nato so se razmere še poslabšale.

"Neverniki, ateisti ... Molite zame. Česar vam v opozorilih pred orkanom ne povedo, je, da je neznansko vroče. Skuhal se bom!" je tvitnil Woolfall, nato pa še: "To je morda moj zadnji tvit, zvok je zdaj že apokaliptičen. To je kot film, ki ga ne želite gledati!"

Če orkan doseže peto stopnjo moči in prinaša veter s hitrostjo do 300 kilometrov na uro, je lahko škoda, ko s to hitrostjo doseže naseljeno območje, katastrofalna, je za STA pojasnil Renato Bertalanič iz oddelka za analize podnebja agencije za okolje. Te vrste orkan je Irma, ki danes pustoši po Karibih, vse bolj pa se ga bojijo tudi na Floridi.

"Zgradbe večinoma ostanejo brez streh. Če so kovinske ali betonske, njihovi zidovi mogoče ostanejo. Če so lesene, kot jih v Ameriki po navadi gradijo, ali montažne, so zravnane z zemljo," je učinke tako močnega vetra pojasnil Bertalanič.

Dodal je, da so obsežna območja zaradi orkana uničena, drevesa in drogovi pa iztrgani. Tedne ali mesece lahko trajajo tudi izpadi elektrike, območje pa daljše obdobje ni več primerno za bivanje. "Pri nas si kaj takega težko predstavljamo," je še dejal.

Po njegovih besedah je v Sloveniji najmočnejši veter med poletnimi nevihtami ali pa gre veter, značilen za določene regije, kot je burja. Ta pri nas včasih v sunkih doseže do 200 kilometrov na uro. Pri tropskem ciklonu ne gre za tako sunkovit veter kot pri burji. Sunkovitejši postane, ko doseže kopno, je pojasnil.

Po besedah Bertalaniča gre pri tropskih ciklonih ali nevihtah za vremenski sistem nizkega zračnega tlaka, ki nastane nad toplimi vodami. Če je ciklon dovolj močan, v njegovem centru nastane t. i. oko. Gre za območje relativno mirnega vremena, okrog njega pa nastane "zid oblakov" in tam je veter najmočnejši.

Cikloni svojo moč razvijejo tam, kjer lahko iz toplega oceana črpajo energijo. Ko se ciklon približa ali doseže kopno, začne slabeti, prinese pa vse posledice s sabo. Poleg močnega vetra ga lahko spremljajo velike količine dežja, na obali lahko nastanejo visoki valovi. Zaradi obilice padavin prihaja tudi do zemeljskih plazov in poplav. Če ciklon doseže otok, ponavadi zelo hitro oslabi, je še pojasnil.

Orkan Irma je po podatkih Arsa drugi najmočnejši orkan na Atlantiku v zgodovini. Najmočnejši tropski cikloni t. i. tajfuni se pojavljajo nad Pacifikom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • mph 10:01 07.september 2017.

    No, ja, če se je njegov bog odločil pobit še nekaj ljudi, pa temeljito dvomim, da bo upošteval njegove molitvice.

  • Avatar praufo
    praufo 20:52 06.september 2017.

    kot berem, bo celo nekaterim bogatunom nekaj odneslo, jah tako je življenje in prav nič ne moremo sabo nesti kamor že gremo

  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 19:17 06.september 2017.

    ... in preživljaš to moro. Jaz sem bil sam kriv, ker sem zavrnil evakuacijo. To se več ne bo zgodilo. Orkan je igra narave, ki je nikakor ne sme nihče podcenjevati.