Svet
2557 ogledov

Orkan udaril, Trump razglasil katastrofo

1/5
EPA
Na tisoče ljudi beži pred orkanom Harvey, ki najavlja katastrofo v obliki poplav.

Orkan Harvey je dosegel obalo. Veter v sunkih piha s hitrostjo 210 km/h. Oblasti so zaukazale evakuacijo. Nacionalni center za orkane je opozoril na možne močne nevihte in oceanske valove. Močna nevihta je prizadela mesta Corpus Christi in Rockport. Po pisanju lokalnih medijev so številni objekti, daljnovodi, hiše, šole, hoteli ... poškodovani. Ljudje so se pred nevihto zatekli v zaklonišča.

"Trenutno smo še vedno v zaklonišču in ne moremo nikamor,“ je dejal Steve Sims, šef prostovoljcev v Rockportu. Katastrofalne razmere v državi Teksas je že v petek zvečer razglasil tudi ameriški predsednik Donald Trump. Na Twitter ju je objavil, da je katastrofo razglasil na zahtevo teksaškega guvernerja Grega Abbota in dodal, da bo vlada prizadetim v orkanu pomagala.

Bojijo se, da bo to najhujša nevihta v ZDA po 12 letih, ki bo prinesla katastrofalne poplave. Orkan je medtem oslabel na tretjo stopnjo.

Slabo vreme na Hrvaškem Nevihta desetletja Svet Nevihta desetletja. Cres pod vodo, po notranjosti divjal veter.

Križarke niso mogle do obale

Nevihta je dosegla tudi tri ladje križarke v Mehiškem zalivu, na katerih je skoraj okoli 20 tisoč potnikov. Dve ladji so preusmerili v New Orleans, tretja pa bo ostala v Cozumelu v Mehiki, potem, ko so v petek zaprli pristanišče Lalveston v Teksasu, kar je potnikom onemogočilo izkrcanje.

Abbot je opozoril, da je Harvey zelo nevaren orkan in da ga je strah katastrofalnih posledic. Trump naj bi prihodnji teden obiskal Teksas je izjavila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders.

To je najmočnejši orkan, ki je dosegel ZDA od oktobra 2005, ko je orkan Wilma na Floridi zahteval 87 življenj. Pred tem je istega leta orkan Katrina avgusta prizadel New Orleans in zahteval 1800 življenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.