Svet
3959 ogledov

Dramatični trenutki pred trkom: "Približuje se ladja, ki je izgubila nadzor"

Baltimore ladja trčenje most
1/5
Profimedia
V Baltimoru pristojni iščejo pogrešane po trku ladje v znameniti most The Francis Scott Key Bridge. Pristanišče ostaja zaprto.

Kontejnerska ladja Dali, ki pluje pod singapursko zastavo, je ob 1.30 po lokalnem času trčila v podporni stolp 47 let starega mostu. Posledično se je most zrušil. Ladja je iz baltimorskega pristanišča izplula 45 minut pred tem. Namenjena je bila v Kolombo, glavno mesto Šrilanke, na krovu pa je imela 3000 kontejnerjev.

Po do sedaj znanih ugotovitvah pristojnih je plovilo "izgubilo pogon", ko je zapuščalo pristanišče. V trenutku je ladja ostala brez luči. Posadka je bila nemočna. Poskušali so spustiti sidro, preusmeriti ladjo stran od mostu, a neuspešno. Guverner zvezne države Maryland Wes Moore je potrdil, da je "posadka obvestila pristojne o težavi z napajanjem". Posadka je opozorila pristojne, da je trčenje neizogibno. "Približuje se ladja, ki je izgubila nadzor," je na posnetku slišati uradnik iz urada za transport. "Dokler tega ne boste imeli pod nadzorom, moramo ustaviti ves promet." Zahvaljujoč opozorilu so zaprli most in s tem preprečili, da bi nanj zapeljalo še več vozil. 

ladja trčila v most Baltimore | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekaj vozil, ki so bila na mostu, je padlo v vodo. Eno naj bi bilo "velikosti tovornjaka", poroča BBC. Poveljnik baltimorskih gasilcev James Wallace je potrdil, da so iz vode rešili dve osebi. Eno so "v zelo resnem stanju" prepeljali v lokalni travmatološki center. Reševalce je pri delu ovirala plima, dodatno težavo pa so predstavljale tudi nizke temperature. 

Obalna straža je sporočila, da nadaljujejo s prizadevanji za reševanje. Predvidevajo, da je šest pogrešanih ljudi mrtvih glede na temperaturo vode, v katero so padli, in čas, preživet pod vodo. Pogrešani naj bi bili del gradbene ekipe, ki je v času nesreče opravljala dela na mostu. Šlo naj bi za državljane Mehike, Gvatemale, Hondurasa in El Salvadorja. 

Baltimore most | Avtor:

Družba Synergy Marine Group za ladijski promet je BBC povedala, da je bilo na ladji 22 ljudi, vključno s posadko in dvema lokalnima prebivalcema Baltimora, ki sta bila v vlogi pristaniških pilotnih pomočnikov. Piloti so ljudje z lokalnim znanjem, ki se vkrcajo na ladje in pomagajo pri manevriranju v in iz pristanišča.

Družba je v izjavi povedala, da natančen vzrok incidenta še ni znan in da "popolnoma sodeluje" z zveznimi agencijami. Ni pa to bilo prvič, da se je omenjena ladja znašla v težavah. Leta 2016 je prišlo do trčenja v belgijskem pristanišču Antwerp. Takrat niso poročali ne o poškodbah ne o škodi.

Iz družbe Maersk so sporočili, da so "šokirani nad tem, kar se je zgodilo v Baltimoru". Ladjo so najeli za potrebe prevoza njihov strank. Na njej ni bilo njihovih zaposlenih, so še sporočili.

trčenje ladje v Baltimoru | Avtor: Profimedia Profimedia

Biden: Zvezna vlada bo krila stroške

Predsednik ZDA Joe Biden je dejal, da bo potoval v Baltimore takoj, ko bo mogoče. "Naročil sem svoji ekipi, da premakne nebo in zemljo, da bi pristanišče čim prej ponovno odprli in most čim prej ponovno zgradili," je dejal.

Povedal je, da je bil zlom nesreča in da bo zvezna vlada "plačala celotne stroške tega mostu" - dodal je, da bo poraba morala biti odobrena s strani članov kongresa.

Kakšne bodo posledice?

Pristanišče Baltimore je izrednega pomena za globalne dobavne verige. Poznavalci pričakujejo, da bo prišlo do večjih motenj v globalnih dobavnih verigah. Pristanišče, ki je zaradi nesreče zaprto, je najbolj prometno pristanišče v ZDA, ko govorimo o izvozu avtomobilov. 

Marco Forgione, generalni direktor Inštituta za izvoz in mednarodno trgovino, je za BBC dejal, da je v zadnjem letu prek omenjenega pristanišča šlo več kot 750.000 vozil. Poleg tega je Baltimore pomemben izvoznik utekočinjenega naftnega plina.

Ob tem je treba dodati, da je na pristanišče neposredno vezanih približno 15.000 delovnih mest, posredno pa več kot 140.000

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Kmodri_ 13:19 28.marec 2024.

    Šlo je za nesrečo in nima nobene zveze z vojno!

  • Idioti 22:09 27.marec 2024.

    A jaz to dobro slišim in tako prijetno pada v uho , da je to izvozna luka za UTEKOČINJEN PLIN . Hahahahahaha mal boste Zahodna banda letos zmrzevali . Še jokal boste za Ruskim plinom . EU plinski terminali pa ...prikaži večpa tako pridejo na vrsto , ko in če D proda rakete UA !

  • Idioti 21:34 27.marec 2024.

    Nikoli ne bom pozabil , kupiva jadrnico , se pripraviva opolnoči prvič za resno izplutje z namenom dirkanja na zadani ruti . V temi po nesreči stopim z eno nogo in malo teže na krmilo , ki se odlomi . ...prikaži več Propade izplutje in ob dnevni svetlobi ugotoviva , da je morje razžrlo medeninasto uho- ležaj in da je sama sreča , da sem stopil nanj, kajti odlomilo bi se nama sigurno , ko sva imela 30milj valove od zadaj .