Svet
50730 ogledov

Dramatično v Nemčiji. To se ni zgodilo skoraj pol stoletja.

supermarket trgovina Profimedia Fotografija je simbolična.
Maja so bile cene višje za 7,9 odstotkov kot v istem obdobju lani.

Nemški zavod za statistiko je objavil, da cene naraščajo že tretji mesec zapored. Močan dvig cen energentov in hrane maja je inflacijo v Nemčiji porinilo na največjo hitrost v zadnjih skoraj pol stoletja. Umiritve ni na vidiku, tudi če do nje pride, bo kraktotrajne sape, po poročanju agencije dpa ocenjujejo strokovnjaki. 

Maja so bile cene za 7,9 odstotka višje kot dvanajst mesecev pred tem. Od aprila do maja so maloprodajne cene narastle za 0,9 odstotka. Inflacija je najvišja v obdobju od združitve Nemčij, za primerjavo, pojasnjujejo strokovnjaki, se je potrebno povrniti v leto 1973. Takrat je prva naftna kriza izzvala zvišanje cen goriv in pognala hudo inflacijo. 

Zdaj je krizo izzvalo rusko vojaško posredovanje v Ukrajini. V zviševanju cen v Nemčiji ni edina neznanka negotovost razpleta v Ukrajini, tu je še davek na ogljikov dioksid. Za zdaj popuščanje ni na vidiku.

Ob vsem vendarle dvig plač 

Minimalna delovna urna postavka v Nemčiji se bo medtem oktobra dvignila na 12 evrov, je prejšnji teden sklenil zgornji dom nemškega parlamenta. Trenutno je minimalna urna postavka postavljena pri 9,82 evra, z julijem se bo povečala na 10,45 evra. Poleg dviga minimalne urne postavke je nemški parlament zvišal najvišje dovoljeno plačilo za t.i. "mini službe". Oktobra bo z njimi možno zaslužiti največ 520 evrov mesečno, medtem ko je zaenkrat omejitev postavljena pri 450 evrih.

Dvig minimalne urne postavke je bila po poročanju dpa ena predvolilnih obljub nemškega kanclerja Olafa Scholza.

Opozicija je sicer v razpravi o dvigu izpostavljala, da minimalne plača ljudi ne bo zaščitila pred nadaljnjimi dvigi cen. Po njihovem mnenju obstajajo drugi načini za krepitev kupne moči Nemcev in ohranjanje konkurenčnosti gospodarstva.

denar inflacija Slovenija Vaše premoženje se bo stopilo, tako visoko inflacijo napoveduje Banka Slovenije

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Šustet 14:02 17.junij 2022.

    Prave da je za inflacijo kriv napad Rusije na Ukrajino??????? Po mom mnenju je krivo uvajanje sankciji Rusom(evropa žaga vejo na ketri sedi) in rivanje v ta zadnju amerima, kateri so največji krivci za ta dogajanja.

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 06:41 16.junij 2022.

    Pri nas se mi zdi, so pravilno zastavili posege v cene na vseh področjih in upajmo, da bo na dolgi rok tudi zdržalo. So pa vsi ukrepi premišljeni in pretehtani v vseh možnih scenarijih in ne tko, kot je Twitopizdek ...prikaži več delil bombončke polpismenjakom, za katere vemo, da so na repu lestvice po višini dohodka, no vsaj velika večina jih je!

  • Ender3 21:43 15.junij 2022.

    Nekateri, bogati si bodo lotili tiskati denar brez kritja in nadzora. Nam ne bo težko, ker smo preživeli hiperinflacijo v nekdanji skupni državi in česa takšnega se verjetno ne bo ponovilo. Bo pa za premnoge čista jeba preživetja.