Svet
4 ogledov

Druga napadalka 28-letna učiteljica

Po napadu na podzemni železnici se v Moskvi nihče več ne počuti varnega. (Foto: Žurnal24 main
Medtem ko Moskva objokuje več kot 50 žrtev samomorilskega napada, je razkrita identiteta druge napadalke. 28-letna bombašica je bila učiteljica.

 

Moskovska Novaja Gazeta odkriva identiteto druge ženske, ki je prejšnji teden v moskovski podzemni železnici aktivirala eksploziv, ki ga je nosila na sebi. 28-letna Marjam Rasulova je bila učiteljica informatike iz dagestanske vasi Balakanija. Na policijskih fotografijah posmrtnih ostankov neidentificirane napadalke jo je prepoznal njen oče Rasu Magomedov.

"Z ženo sva jo takoj prepoznala. Tudi ko sva jo nazadnje videla, je nosila isti črni šal," je povedal oče. Marjam je leta 2005 z odliko diplomirala na dagestanski pedagoški fakulteti, in sicer iz matematike in psihologije. Po diplomi se je vrnila v rojstno vas, kjer je živela s starši, v šoli bližnjega mesta pa učila informatiko.

Njena bomba je bila prva
"Ne moremo razumeti, kako je Marjam sploh prispela v Moskvo. To bi rad slišal od preiskovalcev. Bila je verna, vendar nikoli se o ničemer ni opredeljevala na radikalne načine," pripoveduje oče samomorilske napadalke. Nadaljuje, da je bila mirna ter predana učenju in poučevanju. Bila je soavtorica treh znanstvenih del.

Bomba, ki jo je na sebi aktivirala 28-letnica, je bila prva. Na postaji Lubjanka je eksplodirala okrog osmih zjutraj, ubila pa najmanj 23 ljudi. Drugo napadalko so identificirali že v petek; šlo je za Dagestanko, vdovo Umalata Magomedova, ki so ga ruske vojaške sile ubile decembra lani. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.