Svet
29201 ogledov

Državi nista več na seznamu varnih

Covid-19 v Srbiji Epa
Zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom so se države članice EU odločile s seznama epidemiološko varnih tretjih držav umakniti Srbijo in Črno goro.

Veleposlaniki članic EU so se odločili Srbijo in Črno goro umakniti s seznama držav, iz katerih je mogoče v EU potovati brez omejitev. Seznam 15 držav, ki je sicer le priporočilo, je začel veljati 1. julija, a tudi takrat večina članic meja zaradi slabih epidemioloških razmer ni odprlo za Srbijo. Končna odločitev o nadzoru na zunanjih mejah je namreč v rokah posamezne države članice. Obe omenjeni državi sta na seznamu rdečih držav

Na seznamu tako sedaj razen pogojno Gruzije ni več nobene evropske države. Na njem ostajajo Alžirija, Avstralija, Kanada, Japonska, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Južna Koreja, Tajska, Tunizija in Urugvaj. Pod pogojem, da bo ukrepala vzajemno, je na seznamu tudi Kitajska.

Članice sicer seznam pregledajo na dva tedna in ga glede na razvoj epidemioloških razmer dopolnjujejo.

Rdeči, rumeni in zeleni seznam Slovenija Rdeči, zeleni in rumeni seznam držav

V Srbiji število okužb še kar narašča

Iz Srbije, kjer so razmere resne, so danes znova poročali o velikem številu okužb. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 344, skupno 18.983. Doslej so po podatkih oblasti na okužbo testirali skupno več kot pol milijona ljudi, samo v zadnjem dnevu 8659. Od tega so 3225 testov izvedli v Beogradu.

Zaradi covida-19 je umrlo še 13 bolnikov, skupno 418. Na ventilatorjih je 170 bolnikov, kar je največ od izbruha epidemije v državi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Aktivnih okužb v državi je 4574.

Minister za zdravje Zlatibor Lončar je povedal, da so v zadnjem dnevu hospitalizirali 203 bolnikov. Povedal je še, da je v bolnišnicah 70 zdravstvenih delavcev s covidom-19, 500 okuženih pa je v samoizolaciji.

Srbija koronavirus | Avtor: Epa Epa

Število okuženih v zadnjih 20 dneh narašča glede na enako obdobje pred tem, več kot deset življenj pa covid-19 dnevno zahteva zadnjih osem dni, kažejo podatki na spletni strani medija B92. Število ljudi v samoizolaciji narašča, tako da jih je danes samo v Šapcu več, kot jih je bilo pred mesecem dni v vsej državi, še navaja Tanjug.

Srbski epidemiolog Predrag Kon je sicer priznal, da je prihajalo do napak v bazi statističnih podatkov o epidemiji in da sedaj poteka revizija. Kot najbolj kritične je razmere ocenil v Beogradu, kjer so kapacitete bolnišnic polne.

Razmere resne tudi v Črni gori in Severni Makedoniji

V Črni gori, kjer so se sprva zelo uspešno spopadli z epidemijo, od junija poročajo o naraščanju okužb. Danes so poročali o 64 novih okužbah, umrla je še ena oseba.

V Severni Makedoniji pa so danes po 1259 testih poročali o 135 novih okužbah z novim koronavirusom, od katerih so jih 76 potrdili v prestolnici Skopje. Umrli so še štirje bolniki s covidom-19, kažejo podatki dan pred glavnim dnevom predčasnih parlamentarnih volitev v državi. Zaradi epidemije so sicer okuženim in tistim v samoizolaciji glasovanje omogočili že v ponedeljek, danes pa volijo kronični bolniki.

Skupno so v državi doslej potrdili 8332 okužb, umrlo je 389 bolnikov. Aktivnih okužb je še 3475, od tega 1793 v Skopju, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Hrvaška plaža Covid-19 Svet Nove okužbe na Hrvaškem tudi med turisti

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Snežinko 08:57 16.julij 2020.

    Ti dve državi sploh ne bi smeli biti na spisku varnih, saj imata preveč okužb že kar nekaj časa...?