Svet
14345 ogledov

Državljanom vsak mesec 560 evrov

Finska zastava
Finska obeležuje leto dni, odkar je začela s poskusom izplačevanja univerzalnega temeljnega dohodka. Kaj je do zdaj pokazal poskus?

Na FInskem ugotavljajo, ali bi uvedba univerzalnega temeljnega dohodka poenostavila socialni sistem in povečala zaposlenost. Januarja lani so dva tisoč naključno izbranim iskalcem zaposlitev namesto nadomestila za pomoč brezposelnim začeli izplačevati 560 evrov mesečno. Brez pogojev in obveznosti.

S projektom naj bi ljudi spodbudili, da si poiščejo zaposlitev, saj naj številni prejemniki socialne podpore ne sprejemali manjših del, ker naj bi bili s tem po odbitku davka še na slabšem. S tem, da imajo zagotovljeni mesečni prihodek, naj bi sprejemali slabše plačana dela ali skupnosti prispevali s prostovoljnim delom.

Izplačevanje 560 evrov mesečno se jim nadaljuje tudi v primeru, da vmes najdejo službo, prejemnikov v testnem obdobju ne prevrjajo, saj naj bi to vplivalo na rezultate. Poskus bo trajal dve leti, je konec leta 2016 odločila finska vlada.

Denar, evro, evri začelo se je. poskus v teku. Svet Nezaposlenim 560 evrov

Brez prejemka se ne bi mogli ukvarjati s svojo dejavnostjo

Projekt je deležen številne pozornosti vsega sveta, njegovi avtorji so prepričani, da bodo rezultati pozitivni. Po letu dni se zdi, da bo cilj dosežen, trdi Marjukka Turunen, šefica pravne službe finske agencije za socialno varnost. Rezultati poskusa bodo sicer uradno predstavljeni po testnem obdobju, torej prihodnje leto.

"Eden od prejemnikov je povedal, da je manj nervozen in vznemirjen, ker ne potrebuje več skrbeti o pozivih zavoda za zaposlovanje in ponudbah za delo, ki jih ne more sprejeti, saj mora skrbeti za obnemogla starša. Že zdaj vidimo, da ima odločitev o univerzalnem dohodku tudi nepričakovane pozitivne učinke, kot so zmanjšanje zdravstvenih stroškov," poudarja Turunenova.

Eden izmed prejemnikov je 39-letni oče šestih otrok. "Znova se počutim kot svoboden človek. Kot da sem osvobojen zapora in suženjstva. Zopet se počutim kot član družbe, kot da sem dobil nazaj svojo človečnost. Srečen sem." Ukvarja se z izdelavo bobnov, mesečno zasluži okrog tisoč evrov, poleg tega dobi 560 evrov s strani države. Pravi, da si brez tega dohodka ne bi mogel ukvarjati s svojo dejavnostjo.

Švica referendum Svet Švicarji rekli ne 2.200 evrom

V projekt še Škoti

Podoben poskus bo prihodnji mesec uvedla tudi Škotska.

Premierka Nicola Sturgeon je pri tem povedala, da morda projekt ne bo ponudil trajne rešitve. "Spremembe na trgu dela prihajajo izredno hitro, zato je zelo pomembno, da smo pripravljeni in odprti do vseh idej, ki lahko posameznikom pomagajo, da sodelujejo v novi ekonomiji."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • srecnii 20:53 16.februar 2018.

    V Sloveniji bodo uvedli še dodaten davek, ne pa da nam bo država kej dala.

  • Avatar praufo
    praufo 18:43 16.februar 2018.

    to je pravi pristop, država ima tak standard, da lahko poskrbi za preživeje državljana, "PREŽIVEJE!", sicer pa vsak zdrav in sposoben lahko dela, z veseljem in za delo je plačan, za razliko od naše socialne države, kjer se jih malo ...prikaži večo morje šlepa na bolniški, pa po dopustih, samo da ne ni delal, zato pa smo, kjer smo ... 560€ je za nas malo manj kot minimalna plača, kje smo torej po 25 tih letih? ... tisti, ki dela, se ukvarja s preživetjem, ... zakaj smo tako revni?

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 11:16 16.februar 2018.

    "ne potrebuje več skrbeti" - ja kakšna slovenština je pa to????????