Svet
8680 ogledov

Drzen načrt, kako se dokopati v globino k izginulemu Julenu

Izginuli Julen
Pri iskanju dvoletnega Julena so reševalci 70 metrov pod zemljo naleteli na njegove sladkarije. Hude težave pri kopanju vzporednega rova.

Že en teden je, odkar je dvoletni Julen med sprehodom s staršema izginil v komaj 30 centimetrov široki špranji vodne vrtine v bližini španskega mesta Malaga. 

Reševalci hitijo, kolikor morejo, da bi se čim prej dokopali do dečka, vendar je vrtina globoka skoraj 110 metrov. V soboto popoldan so po pripravi terena in umestitvi vrtalnih strojev končno začeli s kopanjem vzporednega navpičnega jaška. Ideja je, da bi se skozi izkopan rov dva reševalca v posebni kletki spustila na globino, kjer predvidevajo, da je obtičal Julen. Nato bi s pnevmatskimi kladivi in drugim orodjem skopala povezovalni rov med jaškom in vrtino ter upala na najboljše.

Spodnja fotografija je prva, ki so jo javno objavili in na kateri je mali Julen. Družino je sicer pred slabima dvema letoma že zadela tragedija, saj je zaradi bolezni umrl starejši bratec.

Izginuli Julen | Avtor: Profimedia Profimedia

Iskanje dečka Svet Vsa Španija upa, da za 2-letnega Julena še ni prepozno

Stala bosta drug nad drugim

Kletko so že zvarili in tehta okoli 300 kilogramov. Narejena je tako, da sta reševalca v njej drug nad drugim. Vsak ima na voljo dva metra stojne višine, pod reševalcema pa je še poseben prostor, v katerega bosta lahko odstranjevala odvečno zemljo med vrtanjem povezovalnega jaška. 

Izginuli Julen | Avtor: Profimedia Profimedia
Izginuli Julen | Avtor: Profimedia Profimedia

Na takšno idejo reševanja je prišel vodja tamkajšnjih gasilcev, potem ko se je vračal s prizorišča nesreče. Idejo je skiciral na papir in se takoj vrnil k ostali reševalni ekipi ter rudniškim strokovnjakom, ki so jo potrdili kot izvedljivo in trenutno najboljšo.

Izginuli Julen | Avtor: Profimedia Profimedia

Nova težava: granit!

A najprej morajo strojno skopati dovolj globok jašek, to pa poteka precej počasneje od pričakovanj. Po poročanju Bilda so kopači nekje na globini 40 metrov naleteli na petmetrsko debelo plast granita, skozi katerega se morajo zdaj pretolči. 

Po predvidevanjih bi bil lahko mali Julen ukleščen nekoliko višje v vrtini, na globini okoli 70 do 80 metrov. K temu upanju jih napeljuje dejstvo, da so s pomočjo daljinske kamere (spodaj) na globini okoli 70 metrov naleteli na vrečko s sladkarijami, ki jih je imel deček v času nesreče pri sebi. Globlje s kamero ne dosežejo zaradi posute zemljine. 

Izginuli Julen | Avtor: Profimedia Profimedia

V vsem tem času pa niso zaznali nobenega znamenja življenja v vrtini. Reševalci kljub vsemu ohranjajo upanje, da ne bodo prepozni ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Janez_53 09:49 21.januar 2019.

    Ne razumem, kako lahko le "predvidevajo, na kateri globini" je nesrečni otrok!!! A res ne premorejo kakšne kamere, ki bi jo z vrvjo spustili v vrtino do otroka in bi NATANČNO vedeli, na kateri globini se nahaja otroček?