Svet
5 ogledov

Dubrovnik pod vodo, na Otoku pozeba

Na nekaterih odsekih je ceste preprosto zmanjkalo. Zabeležili so številne udore
1/8
Žurnal24 main
V petek bi po napovedih lahko zasnežilo vso Slovenijo, temperature pa naj bi krepko pod ničlo padle po vsej Evropi. Medtem imajo v Dubrovniku preglavice zaradi močnih nalivov in poplav.

Življenje v Dubrovniku in okoliških naseljih je danes zjutraj dobesedno obstalo.
Že včeraj je večino dneva močno deževalo, v noči na ponedeljek pa je presenetil še jugo z močnimi nalivi in točo, ki so Dubrovnik skoraj ohromili.

Ljudje ujeti v avtomobilih, veter premetaval zabojnike
''Samo v nedeljo je v dveh urah, od 9. do 11. ure, padlo 130 litrov dežja na kvadratni meter. Ceste je poplavilo in nastala so velika jezera, v katera je ujelo avtomobile in njihove voznike,'' poroča hrvaški portal. Ponekod je voda odnašala asfalt, iz večine odtokov je drla voda, znameniti Stradun pa se je za nekaj časa spremenil v Benetke, saj so tam namerili pol metra vode, ki je zalila tudi palačo Sponza in poslovne prostore.

Čez jezero ni šlo
Neurje se je proti večernim uram spet okrepilo, najhuje je bilo v Pulju in okolici. Zaradi vode, ki je zalivala ceste, so po poročanju policije za promet zaprli del ipsilona, od Pulja do Kanfanarja.

''Vozil sem 50 kilometrov na uro, saj je bilo na cesti ogromno vode. Na počivališču Bale sem opazil parkirane avtomobile in cestno službo ter pred nami res velike količine vode. Poskušal sem zapeljati čez jezero sredi avtoceste, a neuspešno. Voda je bila na eni strani globoka 30 centimetrov in moral sem odnehati ter se odpeljati nazaj. Ker voda nikamor ni odtekala, so kasneje zaprli ta del ipsilona,"
je svojo izkušnjo opisal voznik.

Po poročanju hrvaškega avtokluba so se zaradi neurij z nalivi sprožili tudi številni zemeljski plazovi, na cestah je veliko kamenja, tako v Liki kot Dalmaciji. Katamarani zaradi slabega vremena pa danes niso izpluli z Reke in iz Splita.

Ne-vreme tudi v Angliji
Po silovitih neurjih na jugozahodu Velike Britanije minuli teden pa se ob koncu tega tedna po poročanju tujih agencij po vsem Otoku obeta prva pozeba in temperature 10 stopinj pod ničlo ter snežni meteži. Z nekaterih višje ležečih predelov na Škotskem in v severni Angliji naj bi se snežne padavine preselile na nižja, bolj poseljena območja. ''Verjetno bo prihodnji teden še bolj mrzlo, na višje ležečih predelih bo okoli -10, v nižje ležečih pričakujemo okoli -5 stopinj Celzija,'' je povedala dežurna meteorologinja  in dodala, ''da so takšne razmere dokaj običajne za ta letni čas''.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.