Svet
4485 ogledov

Dva pomembna obiska, eden v Moskvi, drugi v Kijevu

Xi Jinping in Vladimir Putin
1/6
Profimedia
Xi Jinping v Moskvi, Fumio Kishida v Kijevu.

Kitajski predsednik Xi Jinping se je danes v Moskvi sestal z ruskim predsednikom vlade Mihailom Mišustinom in se zavezal, da bo Peking še naprej prednostno obravnaval in krepil vezi z Moskvo. Prav tako je ruskega predsednika Vladimirja Putina povabil, naj še letos obišče Kitajsko.

Medtem pa je japonski premier Fumio Kishida že prispel v Kijev, kjer se bo sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu izrazil solidarnost ter trdno podporo. Kmalu po prihodu je premier obiskal Bučo, kjer naj bi ruske sile lani izvedle poboje civilistov. Ukrajina je njegov obisk že pozdravila in ga označila za pomemben znak podpore.

Xi Putina povabil na obisk in izrazil podporo

"Premier Li Qiang bo še naprej dajal prednost celovitemu strateškemu partnerstvu med Kitajsko in Rusijo," je po poročanju ruskih medijev dejal Xi ter državi označil za veliki sosednji sili in pomembni strateški partnerici. Prav tako je sporočil, da je v ponedeljek Putina povabil, naj še letos, ko bo lahko, obišče Kitajsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajski predsednik je na prvi obisk v Moskvi po začetku ruske invazije na Ukrajino prispel v ponedeljek. Že ob prihodu je poudaril pomen krepitve rusko-kitajskih odnosov in prizadevanj za multipolarnost v svetu, ki bo temeljila na načelih Ustanovne listine Združenih narodov. "Smo partnerji v celovitem strateškem sodelovanju. Prav ta status določa, da morajo med našima državama obstajati tesne vezi," je takrat dejal Xi.

Xi Jinping in Vladimir Putin | Avtor: Profimedia Profimedia

S Putinom bosta med tridnevnim obiskom poleg krepitve strateškega sodelovanja govorila tudi o vojni v Ukrajini, pri čemer naj bi se dotaknila vprašanj, ki so bila izpostavljena v pekinškem mirovnem načrtu za Ukrajino. Kitajska, ki velja za zaveznico Rusije, ruskega napada ni obsodila, je pa Peking februarja predstavil mirovni načrt za rešitev konflikta. V njem je v 12 točkah med drugim pozval k čimprejšnjim neposrednim mirovnim pogovorom in posvaril pred uporabo jedrskega orožja. Načrt je sprožil kritičen odziv zahodnih držav na čelu z ZDA, češ da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije.

Putin in Xi sta podpisala sporazum o razširitvi strateškega partnerstva med državama do leta 2030. Kitajska želi po Xijevih besedah dobaviti več elektrotehnike, dogovorili so se o dodatnih dobavah plina na Kitajsko prek plinovoda, ki bo povezoval Sibirijo in severozahodno Kitajsko. Državi nameravata tudi razširiti prometne povezave, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Putin je trgovinsko in gospodarsko sodelovanje med državama označil kot prednostno nalogo Rusije. 

Ukrajina se Japonski zahvaljuje za močno podporo

"Ta zgodovinski obisk je pomemben znak solidarnosti in sodelovanja med Ukrajino in Japonsko. Japonski smo hvaležni za njeno močno podporo in prispevek k naši prihodnji zmagi," je na Twitterju zapisala namestnica ukrajinskega zunanjega ministra Emina Džaparova. Kishida je bil v ponedeljek na obisku v Indiji, od koder naj bi se vrnil v Tokio, a je namesto tega poletel na Poljsko, kjer se je vkrcal na vlak na poti v Ukrajino.

"Ko danes stopam v Bučo in sem priča vsej brutalnosti, ki se je tu zgodila, čutim močno ogorčenje," je dejal japonski premier in poudaril, da je ves svet pretresen zaradi grozodejstev, ki so se zgodila v tem mestu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kasneje se je Kishida sestal z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Ta je pozdravil obisk predsednika japonske vlade ter ga v zapisu na Telegramu označil za "močnega zagovornika mednarodnega reda" in "dolgoletnega prijatelja Ukrajine".

Fumio Kishida japonski premier v Buči | Avtor: Epa Epa

V sredo naj bi se Kishida vrnil na srečanje z državnim vrhom na Poljskem, v četrtek pa pripotoval nazaj v Tokio, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na poti brez težav

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva sta v času njegovega obiska dva strateška ruska bombnika tupoljev Tu-95MS ob spremstvu bojnih letal preletela Japonsko morje. Kot je še dodalo ministrstvo je bil let načrtovan in je potekal v skladu z mednarodnim pravom in nad nevtralnimi vodami, poroča portal Deutsche Welle.

Japonski premier je zadnji izmed voditeljev skupine G7, ki se je odpravil na obisk v Ukrajino. Nazadnje se je z Zelenskim v Kijevu februarja srečal ameriški predsednik Joe Biden. Skupino poleg ZDA in Japonske sestavljajo še Kanada, Francija, Nemčija, Italija in Združeno kraljestvo.

Japonska stran je ves čas navajala, da razmišljajo o organizaciji obiska, a naj bi veliko oviro predstavljala varnost in logistični izzivi, piše AFP.

Japonska se je pridružila zahodnim zaveznicam pri uvajanju sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino in nudi podporo Kijevu. Državi je poslala tudi obrambno opremo in ponudila pomoč tistim, ki bežijo pred vojno. Ne nudi pa Ukrajini vojaške pomoči, saj povojna ustava vojaške zmogljivosti države omejuje na strogo obrambne.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 69
  • bobubob 18:56 21.marec 2023.

    Včeraj smo ploskali cepivu, danes Kijevu, komu pa se bo ploskalo jutri , nam bodo že še pravočasno sporočili. Kimu je uspelo nemogoče - s svojo filozofijo enoumja je okužil ves 'jedrni' zahod.

  • Avatar Novak82
    Novak82 17:38 21.marec 2023.

    SLAVA RUSIJI - Z - СЛАВА РОССИИ

  • janči 17:15 21.marec 2023.

    Japonci so se že v drugi svetovni vojni postavili na napačno stran in so se zdaj spet. Pa jih bodo spet dobili po p...i. Samo se lahko potem pritožijo samo še Zelenskemu. Kitajci so pa pametni. Vedo, kdo bo po ...prikaži več novem krojil svetovni red.