Svet
18261 ogledov

"Dve sestri, lepi kot angela, sta poleteli k angelom"

Prometna nesreča na Hrvaškem Pixsell
Od sile udarca je vozilo, v katerem sta sedeli dekleti, odneslo 30 metrov visoko, motor pa je dobesedno izbilo iz avtomobila. Odletel je na drugo stran, avto pa je obstal na makadamskem parkirišču čez cesto.

Pisali smo o grozljivi prometni nesreči na vhodu v Dicmo, kraj v splitskem zaledju, kjer sta ugasnili življenji dveh sester, dveh mladih deklet, starih 21 in 25 let. Gre za Petro in Jeleno K. iz Kaštela.

Rojstni dan sta praznovali v kavarni v Dicmu. Na poti domov, ko sta zapuščala parkirišče, ju je v mercedesu ubil mladenič. 19-letnik je bil lažje poškodovan.

"Kaštela in Zagora sta zaviti v črno. Duša joče za dragima sestricama. Dve sestri, lepi kot angela, sta poleteli k angelom. Dragi Bog, potolaži in usmili se naše Renate in njene družine s svojo ljubeznijo," piše v ganljivem slovesu deklet, ki ga je na družbenih omrežjih objavil Hrvoje Maleš, nekdanji predsednik Hajduka, sicer velik borec proti gradnji odlagališča v Lećevici, pri čemer je imel veliko podporo v Renati K., materi mrtvih deklet.

Znane podrobnosti

Dekleti sta se v petek zvečer, 40 minut čez polnoč, odpravili domov. Starejša sestra je rojstni dan praznovala v gostinskem objektu ob vhodu v vas. S parkirišča sta se odpeljala z osebnim vozilom znamke škoda octavia. Zavili sta levo proti Splitu. V tistem trenutku je pripeljal mercedes. Vozil ga je 19-letni voznik iz smeri juga, torej iz Splita proti Sinju.

Od sile udarca je vozilo, v katerem sta sedeli dekleti, odneslo 30 metrov visoko, motor pa je dobesedno izbilo iz avtomobila. Odletel je na drugo stran, avto pa je obstal na makadamskem parkirišču čez cesto, podrobnosti dogodka opisujejo pri spletnem portalu 24 Sata. Dekleti sta umrli na kraju nesreče, 19-letnik pa se je lažje poškodoval. Bil je v šoku. Odpeljali so ga v splitsko bolnišnico, kjer so ga zadržali na opazovanju. Ogled, ki je trajal do 4. ure zjutraj, je vodil dežurni namestnik občinskega državnega odvetnika v Splitu. Zaradi morebitne prisotnosti alkohola ali opiatov v organizmu je odredil obdukcijo, odvzem krvi in urina posnetke nadzornih kamer ter izdelavo prometno-tehničnega izvedenstva.

Prometna nesreča na Hrvaškem | Avtor: Pixsell Pixsell

100 metrov stran pred leti tragedija

Za dve mladi dekleti se je življenje šele začelo. Petra se je ukvarjala s prodajo nepremičnin, Jelena je oboževala modo, delala je tudi v Italiji. Bili sta dejavni v cerkvenih krogih, tako kot njuna mati Renata, velika borka za ohranitev okolja v Lećevici, piše 24 Sata. 
Petek zjutraj je v Dicmu vladala tišina. Na cestišču so bile še sledi olja posute s peskom. Brez zavornih sledi. Domačini se držijo za glavo in pravijo, da je vožnja po tistem odseku ceste skozi Dicmo nora.

"Vozila izstopijo s hitre ceste iz smeri Dugopolja, malo zmanjšajo hitrost zaradi kamere na vhodu v vas, potem pa pritisnejo plin do konca. To ni prva nesreča. Pred sedmimi, osmimi leti, je približno sto metrov stran umrl fant, star 20 let, drugi, leto mlajši, pa je bil huje poškodovan. Zletela sta s ceste," se dogodka spominja krajan Dicma in dodaja, da ne ve, od kod mladini vsi ti hitri avtomobili.

Nesreča na Hrvaškem | Avtor: Pixsell Pixsell

Prometni strokovnjak: Brez izobrazbe se bodo tragedije nadaljevale

"Takšne nesreče imenujemo disko nesreče, ker se zgodijo ponoči, po odhodu iz nočnih klubov ali zabav. V njih umirajo mladi in neizkušeni vozniki. Tako je tudi v tej nesreči, ki je posledica utrujenosti, neizkušenosti, včasih tudi alkohola," besede prometnega strokovnjaka Gorana Husinca navaja 24 Sata.

Dodal je, da prepovedi ne bodo zmanjšale števila nesreč. "Do nedavnega smo imeli zakon o mladih voznikih, ki do določene starosti niso smeli voziti hitrih avtomobilov, ali voziti ponoči. Zakon ni zmanjšal števila nesreč, saj tisti, ki so bolj previdni, spoštujejo zakon, drugi pa omejitev tako ali tako ne upoštevajo. Zato so te prepovedi kršili. Noben zakon ne bo preprečil ali zmanjšal števila nesreč," je pojasnil Husinec in poudaril, da je treba prometno vzgojo uvesti že v prvem razredu.

"Če bomo otroke pravilno poučevali o prometu že od prvega razreda in če bodo imeli o tem dobro domačo vzgojo, bo nesreč manj. Pozneje se je zelo težko prevzgojiti," še dodaja Husinec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • jakec1575 18:00 11.junij 2023.

    Kaksna vzgoja. 2 kameri, lezeci policaji, in sikane. V takem okolju ne deluje izobrazba. To so zabacene vasi, kjer se nic ne dogaja. Samo infrastruktura pomaga

  • francek 10:56 10.junij 2023.

    Pripeljal mercedes, bolje bi bilo napisati pridrvel, prinorel ...