Svet
2348 ogledov

Za toliko se bo v 30 letih dvignila morska gladina

Miami Profimedia Miami
V ZDA se bo gladina Atlantskega in Tihega oceana dvignila nekoliko bolj od povprečja za preostali svet.

Poročilo ameriške Nacionalne uprave za ozračje in oceane (NOAA) in šestih drugih vladnih agencij ugotavlja, da se bo gladina morja ob vzhodni in zahodni obali ZDA do leta 2050 zaradi podnebnih sprememb dvignila za do 30 centimetrov, poplave pa bodo postale reden pojav večkrat na leto.

Poročilo o višanju gladine morja združuje podatke satelitov s podnebnimi modeli z zadnjega Medvladnega panela o podnebnih spremembah (IPCC) in napoveduje gibanje gladine oceanov za naslednjih 100 let. Po njihovih predvidevanjih se bo do leta 2050 povprečna gladina morja dvignila več kot v celotnem prejšnjem stoletju, kar bo imelo za posledico več obalnih poplav, tudi brez močnega dežja ali neviht.

V ZDA se bo gladina Atlantskega in Tihega oceana dvignila nekoliko bolj od povprečja za preostali svet, bolj pa tudi na vzhodni obali in v Mehiškem zalivu kot na zahodni obali. V delih Louisiane in Teksasa se pričakuje rast gladine do 0,45 metra in več.

V Galvestonu v Teksasu naj bi se morska gladina dvignila za kar 0,63 metra, v St. Petersburgu na Floridi za 0,60 metra, v Seattlu pa le za 0,23 in v Los Angelesu za 0,36 metra.

Najhuje bo sicer po letu 2100, ko se bo okrepilo taljenje ledu na Antarktiki in na Grenlandiji.

"Do leta 2050 bodo zmerne poplave, ki so običajno moteče in škodljive že zaradi današnjih vremenskih pojavov, morske gladine in infrastrukturnih standardov, več kot 10-krat pogostejše kot danes," je dejala Nicole LeBoeuf, izvršna direktorica NOAA. "Te številke pomenijo, da bodo nekateri kraji doživljali dogodke, ki se navadno zgodijo enkrat na 2 do 5 let, vsako leto,'' je dodala.

Nevihta Okolje Svet Podnebni znanstveniki prižigajo nove rdeče alarme

Gospodarske posledice za ZDA bodo velike, saj ob obeh obalah živi kar 40 odstotkov prebivalstva. Mesta, kot so Miami Beach (Florida), Annapolis (Maryland) in Norfolk (Virginija), se že občasno soočajo z manjšimi poplavami v času visokega plimovanja tudi ob suhem vremenu, ko ni neurja. Do leta 2050 bodo srednje hude poplave postale reden pojav večkrat na leto.

"Ti novi podatki o dviganju gladine morja so zadnje potrdilo, da nas podnebna kriza glasno opozarja. Moramo podvojiti napore za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, ki povzročajo podnebne spremembe, istočasno pa moramo utrditi obalne skupnosti," je sporočila svetovalka predsednika ZDA Josepha Bidna za podnebje Gina McCarthy.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Christy_Webb 11:43 16.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 09:44 16.februar 2022.

    Ja in kaj sedaj ?!.....Pred 12 000 leti so bila morja nižja za 80 metrov....Se bo pač treba prilagajat ..