Svet
189 ogledov

Ebola na evropskih tleh

letalo za evakuacijo EPA
Virus ebola prvič na evropskih tleh. Zaradi izbruha ebole so v Liberiji razglasili izredne razmere.

Smrtonosni virus ebola je prvič tudi na evropskih tleh. Špansko obrambno ministrstvo je s posebnim letalom iz Liberije evakuiralo 75-letnega španskega misionarja, ki je okužen z virusom. Moški je v Liberiji deloval več kot pet desetletij, sedaj pa so mu v bolnišnici v Monrovii potrdili okužbo z ebolo. Letalo je na madridskem letališču prispelo nekaj po 8. uri. Z misionarjem je prispela tudi španska nuna, s katero je delal, ki pa naj ne bi bila okužena. Oba bosta prepeljana v madridsko bolnišnico La Paz, ki je specializirana za tropske bolezni.

Število okuženih se iz dneva v dan povečuje. Več primerov okužbe so zabeležili tudi v nigerijskem mestu Lagos, zaradi česar je strah pred izbruhom ebole v največji afriški državi še bolj prisoten. "Gre za največji in najbolj kompleksen izbruh ebole v zgodovini," je dejal Tom Frieden, direktor ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni. Do sedaj je bilo potrjenih 932 smrti zaradi virusa ebola, od tega večina v Liberiji, Gvineji in Sierra Leoneju. 

Izredne razmere v Liberiji

Liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf je razglasila izredne razmere, ki bodo veljale najmanj 90 dni, potem ko jih potrdi še parlament. Kot je opozorila, so izredni ukrepi nujni "za samo preživetje naše države". Nevarnost virusa je po besedah predsednice "očitna in prisotna"

"Grožnja še naprej raste (...) Nevednost, revščina ter tudi ustaljene verske in kulturne prakse še naprej pospešujejo širjenje bolezni," je med drugim v sredo dejala Sirleafova. Kot je dodala, epidemija "sedaj presega kapacitete in zakonske odgovornosti katerekoli vladne agencije ali ministrstva".

Iz Savdske Arabije poročajo o smrti moškega, pri katerem so sumili, da je okužen s smrtonosnim virusom. Moški je namreč pred vrnitvijo domov potoval v Sierra Leone. Moški je bil od ponedeljka v intenzivni negi, še vedno pa niso potrdili, da je tudi za njegovo smrt kriva ebola. 

Ali poskusno zdravilo prinaša rešitev?

Iz Liberije so pred dnevi evakuirali dva ameriška državljana, ki se zdravita v Atlanti, v ameriški zvezni državi Georgia. Omenjena sta prejela nekaj odmerkov poskusnega zdravila zoper ebolo, ki so ga doslej testirali le na opicah. 

Strokovnjaki si glede novega seruma niso enotni. "Gre za bolezen z visoko stopnjo umrljivosti, za katerega nimamo zdravila," opozarja zdravnica Marie-Paule Kieny, pomočnica generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije. "Etike iz zdravstvene stroke moramo vprašati za nasvet glede tega, kaj bi bilo najbolj odgovorno storiti." Na to, da vsi učinki zdravila še niso znani, je opozoril tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je napovedal, da bodo ZDA na ogrožena območja poslala 50 strokovnjakov, ki bodo pomagali v boju z nevarnim virusom. Svetovna zdravstvena organizacija bo o uporabi testnega zdravila razpravljala prihodnji teden. 

Komentarjev 6
  • URIAH HEEP 17:15 07.avgust 2014.

    http://www.naturalnews.com/046290_Ebola_patent_vaccines_profit_motive.htmlPranje možganov

  • URIAH HEEP 17:15 07.avgust 2014.

    http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/107808/zda-patentirale-ebolo-in-zdaj-bodo-zacele-dotekati-milijarde

  • URIAH HEEP 17:14 07.avgust 2014.

    Fear porn.Kabali zmanjkuje denarja in nas posilujejo z ebolo, da bodo države dobile "pomoč" z obrestmi, ki jih bodo pol porabile za njihova zdravila, opremo, izobraževanja...Aja, USA je 2010 patentirala ebolo! Hmm, še en bizniz in žrtvovanje ljudi ...prikaži več Luciferju.What a wonderfull world. Orvelian shit