Svet
6 ogledov

Ebola straši in mori

Ebola Shutterstock
Epidemija ebole na zahodu Afrike se še razrašča in grozi, da se bo razmahnila tudi v druge države, opozarjajo v organizaciji Zdravniki brez meja.

Očitno so opozorila upravičena, saj agencije že poročajo o domnevnem prvem primeru izven afriških meja. Obolela ženska je registrirana v Hong Kongu, zbolela je po svojem povratku iz Kenije. Trenutno je v karanteni, več preiskav njene bolezni je še v teku. Uradno še ni potrjeno, da gre zares za ebolo.

Bart Janssens iz organizacije Zdravniki brez meja za današnji belgijski časnik Libre Belgique poudarja, da gre pri tokratnem izbruhu ebole za epidemijo brez primere, ki nikakor ni pod nadzorom. Stanje se po njegovih besedah še slabša, smrtonosna bolezen se širi naprej. Po njegovem mnenju bi morale zato Svetovna zdravstvena organizacija in države vložiti več prizadevanj, da bi epidemijo spravili pod nadzor, poročajo svetovne agencije.

Simptomi obolenja so sprva podobni gripi: glavobol, bruhanje in diareja. Pogosto pravi vzrok obolenja postavijo šele takrat, ko pride do krvavenja iz oči, nosa, ušes, danke, celo iz uboda za infuzijo. Doslej je virus po znanih podatkih prizadel 1201 človeka, letos pa zahteval že 672 življenj.

Iz netopirjev

Ebola se ne širi po zraku, pač pa le z dotikom telesnih tekočin, kot so kri, znoj, urin iz žive obolele ali mrtve osebe. Prvič se je ebola pojavila leta 1976, njena umrljivost je 60-odstotna.

Ebola se na človeku periodično pojavlja in izginja, konstantno pa kroži v živalskem svetu, predvsem pri netopirjih. Vsake toliko se virus pojavi pri ljudeh, najpogosteje z uživanjem nedovolj obdelanega mesa. Cepiva za bolezen ni.

Kakor se ebola pojavi, tako tudi izgine. Do naslednjič. Tokratna epidemija je izbruhnila konec lanskega leta. Veliko pozornost medijev je med drugim požela tudi zato, ker je zbolelo nekaj zdravnikov. Nedavno je umrl tudi vodilni strokovnjak zdravljenja ebole Šeik Umar Kan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.