Svet
18025 ogledov

Karavanke: Eden od pohodnikov se je ločil od skupine, tako se je končalo ...

reševanje v gorah severna triglavska stena PU Kranj
Madžar se je odcepil od svoje skupine ter po nesreči pristal v Sloveniji.

Za tri madžarske družine se je v sredo prijeten pohodniški dan po Karavankah prelevil v pravo kalvarijo. Skupina je namreč načrtovala pohod od kraja Johannsenruhe v Bärentalu v Avstriji po ferati do Stola ter nato do Svačice. Pot so nameravali končati pri Celovški koči, poroča avstrijski portal krone.at.

A več kot očitno jim pot ni šla popolnoma po načrtu, saj so pohodniki pristali v Sloveniji. Eden od pohodnikov se je namreč ločil od skupine ter sam pričel s pohodom. Ko je okoli 22. ure prejel SMS obvestilo o daljšem trajanju pohoda, ki je vključevalo tudi slovenske koordinate, se je Madžar odločil opraviti klic v sili. Avstrijski reševalci so tako nemudoma obvestili slovenske kolege o izgubljenem pohodniku.

Reševalna vaja Karavanke 2019 | Avtor: Anže Petkovšek Mednarodna vaja zaščite in reševanja, Letalska nesreča Karavanke 2019. Anže Petkovšek
Skupina je bila popolnoma izčrpana

Okoli 23. ure je madžarski alpinist opravil še en klic v sili. "Uslužbenci so se napotili v smeri Celovške koče, da bi razjasnili vsa dejstva. Ko smo prispeli do koče, smo na območju Svačice opazili več sojev luči, ki so se premikali navzdol po dolini," so sporočili policisti.

Trije odrasli in sedem mladostnikov, starih med sedem in dvajset let, je bilo popolnoma izčrpanih. Policisti so jih nato pospremili v smeri Celovške koče. Gorska reševalna služba Ferlach pa jih je nato odpeljala v dolino.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • srecnii 22:35 17.avgust 2023.

    Prespal bi in zjutraj nadaljeval, če ne gre in rabi pomoč naj plača prostvoljno stroške intervencije ne da se naredijo xxxx in pridejo zastonj čez

  • Kmodri 18:38 17.avgust 2023.

    Poslati jim račun!

  • Avatar pantani
    pantani 18:32 17.avgust 2023.

    A pri 20. si še mladostnik???!!!