Svet
10 ogledov

Eksperimentalno zdravilo etično

Farmacevti testirajo cepivo proti eboli. EPA
Liberija bo dobila eksperimentalno zdravilo, s katerim se bodo poskušali boriti proti epidemiji ebole. Umrla še ena oseba.

Ameriške oblasti bodo ugodile prošnji liberijske vlade, poslali bodo dodatne vzorce zdravila ZMapp, s katerim bodo zdravili liberijske zdravnike, okužene z ebolo. Za virus sicer ni potrjenega zdravila ali cepiva.

Dva ameriška humanitarna delavca, ki sta se z ebolo okužila prav v Liberiji, pa po zdravljenju z zdravilom ZMapp kažeta znake izboljšanja.

So ga že začeli zdraviti?

S tem zdravilom so nameravili zdraviti tudi 75-letnega španskega duhovnika Miguela Pajaresa, ki je bil prvi Evropejec, okužen z virusom. Pretekli teden so ga prepeljali na zdravljene v Madrid, danes pa so oblasti sporočile, da je duhovnik umrl. Špansko ministrstvo za zdravje ni želelo razkriti, ali so ga že začeli zdraviti z eksperimentalnim zdravilom.

Vsi še zelo zadržani

Uradne oblasti pa so očitno zaradi nepreverjenosti zdravila precej previdne. Predstavnik ameriške vladne agencije za zdravje je tako dejal, da so Liberiji le pomagali vzpostaviti stik s proizvajalcem zdravila in poskrbeli za spoštovanje postopkov, niso pa odločali o pošiljanju.

Liberija trdi, da je dodatno pošiljko zdravila odobrila vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan, vendar se organizacija na to ni odzvala.

Etični odbor pri organizaciji pa je odločil, da je uporaba eksperimentalnega zdravila kot potencialnega zdravila ali preventivnega sredstva v posebnih okoliščinah izbruha virusa ebole upravičena, čeprav je učinkovitost nejasna in stranski učinki neznani.

Sporočili naj bi tudi, kdo bi moral po njihovem mnenju prednostno dobiti omejene količine zdravila.

Komentarjev 3
  • miro 13:52 12.avgust 2014.

    nebi se čudil da je tudi ta epidemija bila sprožena namensko da se stestira to zdravilo

  • Marko Rossi 10:23 12.avgust 2014.

    in polno malho denarja

  • tralala 10:07 12.avgust 2014.

    Zdravila bodo deležni tisti, ki imajo pravo barvo kože.