Svet
8654 ogledov

V eksploziji avtodoma na plaži umrl otrok

Požar - fotografija je simbolična Profimedia
Tragedija v priljubljenem letovišču.

V četrtek je v Olbiji na Sardiniji na plaži eksplodiral avtodom, kjer je življenje izgubil desetletnik. Kot poročajo italijanski mediji, naj bi iz jeklenke, ki so jo uporabljali za kuhanje, uhajal plin.

Deček je bil na počitnicah z očetom in materjo, ki v času eksplozije nista bila z otrokom. Po eksploziji se je vnel požar, ki ni ustavil očeta. V poskusu, da bi rešil otroka, je bil tudi sam poškodovan. Gasilci so bili še pozno popoldan na kraju dogodka in gasili požar. 
 
Kopalci na plaži so povedali, da so v hitrem zaporedju slišali dve močni eksploziji. Od tod hipoteza o eksploziji ene ali več plinskih jeklenk. Ob prihodu reševalcev je bila mati umrlega otroka v hudem šoku, zato so jo morali hospitalizirati. 

Oče je hospitaliziran v oddelku za opekline, saj ima opekline na 40 odstotkih telesne površine. Med eksplozijo starša nista bila ob otroku, ampak v bližini. Oče je otroka, ko je slišal pok in videl plamene, najbrž poskušal rešiti, a neuspešno.

Kako ravnamo, ko zaznamo vonj po plinu?

Kot velevajo na spletni strani Prostovoljnega gasilskega društva Cerklje na Gorenjskem, ne shranjujmo in ne uporabljajmo plinskih jeklenk v kletnih prostorih: "Propan-butan je težji od zraka, zato se useda k tlom. Pazimo tudi, da se jeklenka ne segreje, zato naj bo najmanj 1,5 m od vira toplote. Pred priključevanjem plina preverimo tesnila z milnico." 

Opozarjajo, da je preizkušanje tesnil plinske jeklenke z vžigalico lahko usodno.

Ko prenehamo uporabljati plin, takoj zapremo ventile. Tudi prostor naj bo vedno dobro prezračen, svetujejo. 

Pravilno prižiganje plinskega gorilnika:
– Odpremo ventil na jeklenki.
– Pred ustjem gorilnika prižgemo vžigalico in šele nato odpremo ventil gorilnika.

Pravilno ugašanje plinskega gorilnika:
– Najprej zapremo ventil na jeklenki.
– Nato zapremo še ventil na gorilniku.

Kako ukrepati ob uhajanju plina v prostor? 

"Plin je brez barve in vonja, zato mu dodajajo snov, da ga hitro zavonjamo. Pri vsakem sumu, da uhaja plin, takoj odprimo okna in vrata. Poskusimo ugotoviti, od kod plin uhaja in ga zaprimo. Nemudoma pokličite gasilce na 112," svetujejo pri PGD. Zaradi nevarnosti eksplozije ne prižigajte oziroma ugašajte luči, ter ostalih elektronskih naprav, o uhajanju plina obvestite še vse ostale sostanovalce.

Če se na plinski napravi pojavi požar, je treba po njihovih besedah nemudoma obvestiti gasilce, nato poskusite zapreti dotok plina, zapreti ventil. "Če je požar še v začetni fazi, ga poskusite pogasiti sami," dodajajo. 

Fotografija je simbolična.

dezurni@styria-media.si

Gostinski lokal na Hrvaškem Slovenija Ptuj: Sodnik je v lokalu, kjer je bil tudi obtoženec, naročil kavo, sledilo je to ... September Magazin Kaj nas čaka septembra

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.