Svet
153 ogledov

Elon Musk ni več najbogatejši človek na svetu

Elon Musk Epa
Po padcu vrednosti Teslinih delnic je padel na drugo mesto Forbesove lestvice.

Milijarder Elon Musk ni več najbogatejši človek na svetu. Po velikem padcu vrednosti delnic podjetja Tesla vrh lestvice Forbesa in Bloomberga zdaj zaseda Francoz Bernard Arnault, izvršni direktor koncerna za luksuzne izdelke LVMH. 73-letni Arnault ima premožemnje v ocenjeni vrednosti 188 milijard dolarjev oziroma 176 milijard evrov), Musk pa 178 milijard dolarjev. Arnault je Muska, ki je naslov najbogatejšega Zemljana zasedal od septembra 2021, na lestvici za krajši čas prehitel že prejšnji teden.

Musk je izvršni direktor podjetja Tesla in s 14 odstotki tudi njegov največji delničar. Oktobra je po več mesecih negotovosti prevzel Twitter, posel pa je bil vreden 44 milijard dolarjev. Nekateri ocenjujejo, da je njegov prevzem Twitterja, ki mu je od oktobra posvečal veliko pozornost, razlog za padec vrednosti Teslinih delnic, navaja BBC.

"Musk je prešel od superjunaka za Tesline delnice do zlobneža v očeh Wall Streeta, saj je z vsakim tvitom razkol večji," je dejal Dan Ives iz investicijskega podjetja Wedbush Security. "Cirkus okoli Twitterja je škodil znamki Muska in je glavni razlog za padec Teslinih delnic. Musk je Tesla in Tesla je Musk," je ocenil.

Musk je namreč prodal delnice Tesle v vrednosti več milijard dolarjev, da bi financiral svoj prevzem Twitterja, kar je pripomoglo k padcu vrednosti delnic. Vlagatelji so bili obenem zaskrbljeni, da se lahko povpraševanje po električnih avtomobilih podjetja upočasni, saj gospodarstvo slabi, višji stroški zadolževanja odvračajo kupce, druga podjetja pa povečujejo svojo ponudbo električnih vozil. Teslo so prizadeli tudi odpoklici, vladne preiskave nesreč in funkcije avtopilota. Po podatkih Reutersa je Tesla je izgubila skoraj polovico svoje tržne vrednosti od aprilske Muskove najave za prevzem Twitterja.

Musk poleg Tesle vodi raketno podjetje SpaceX in zagonsko podjetje Neuralink, ki razvija ultravisokopasovne vmesnike med možgani in stroji za povezavo človeških možganov z računalniki. Slednje je bilo nedavno ponovno obtoženo mučenja živali pri svojih poskusih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Andrej42
    Andrej42 20:03 15.december 2022.

    Revež.. naj začnemo zbirati zamaške zanj?