Svet
39671 ogledov

Elon Musk zadal težak udarec Ukrajini

Elon Musk Epa
Sistem za nadzor ukrajinskih dronov.

Direktorica podjetja SpaceX je sporočila, da so blokirali uporabo svojega sistema Starlink za nadzor ukrajinskih dronov. Gwynn Shotwell je dejala, da ukrajinska vojska ne bo mogla več uporabljati njihovega satelitskega interneta za uporabo dronov v vojaških operacijah. Shotwell je dejala, da bi bilo treba Starlink uporabljati le v humanitarne namene, kot je zagotavljanje internetne povezave bankam, bolnišnicam in civilistom. 

"Starlinka ni mogoče uporabljati kot orožje, temu nikoli ni bil namenjen," je poudarila direktorica podjetja v lasti milijarderja Elona Muska, poroča agencija Reuters. Podjetje je namreč prejelo informacijo, da Starlink uporablja tudi ukrajinska vojska, med drugim za nadzor dronov, enega glavnih in izjemno učinkovitih orožij v vojni v vzhodni Evropi.

"Obstajajo ukrepi, ki jih lahko sprejmemo, da omejimo uporabo za brezpilotna letala. Nekaj ​​smo jih že sprejeli. Vemo, da vojska za komunikacijo uporablja terminale Starlink in to je normalno. Vendar ne želimo, da jih uporabljajo v napadih," je poudarila Shotwell.

Portal Meduza pri tem piše, da je Ukrajina prejela 30.000 terminalov Starlink. Te informacije je sredi januarja predstavil minister za digitalno preobrazbo Ukrajine Mihail Fedorov. Omrežje Starlink je bilo aktivirano v Ukrajini kmalu po začetku ruske invazije. Uporabo omrežja delno plačuje SpaceX, delno pa zahodne države. Po nekaterih poročilih je ukrajinski vojaški poveljnik Valery Zaluzhny označil Starlink kot "izjemno uporaben". 

Lansko jesen je sicer lastnik podjetja Elon Musk od Pentagona zahteval plačilo dela stroškov, da bi lahko Ukrajina še naprej uporabljala sistem. Kmalu zatem je sporočil, da bo SpaceX še naprej zagotavljal svoje storitve v Ukrajini, "čeprav izgublja denar." Mesec in pol po tej objavi pa se je storitev v Ukrajini očitno podražila, piše Meduza.

Volodimir Zelenski v Bruslju Svet Svet Edino ta voditelj v Bruslju ni zaploskal Zelenskemu Malezijsko letalo v Ukrajini Svet Vse kaže na Putinovo vpletenost v nesrečo letala Ukrajina vojak Svet Svet Neverjetna Putinova poteza v Ukrajini, ki se tiče žensk

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 60
  • urban0 16:14 11.februar 2023.

    Čisto pravilno je ukrepal, saj so Ukrajinci pokvarjenci in prevaranti, zato se čudim kako "demokracijo" se gredo, če zahtevajo samo orožje s katerim bi uničevali svoj manjšinski (ruski) narod, koliko časa jih bo EU še tolerirala, v tem nesmiselne vojskovanja, ...prikaži več kaj šele da bi oni bili enakopravni ostalim članicam EU 🤪😝

  • janči 19:14 10.februar 2023.

    Končno te je srečala pamet Elon.

  • jakec1575 21:37 09.februar 2023.

    musk nekaj proba solirati, potem pa ga pnetagom prijazno spomne, da mu je za teslo zvezna vlada 5 mrd dolarjev za starlink pa tudi nekaj 100 mio. in potem sinko hitro utihne.