Svet
1060 ogledov

Ema bo danes sprejela pomembno odločitev glede cepljenja

Cepljenje Epa
Ema je doslej za uporabo v EU odobrila štiri cepiva.

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo predvidoma danes sporočila odločitev glede uporabe morebitnega poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19, ki bi ga uporabili šest mesecev po drugem odmerku. Več evropskih držav je sicer že začelo cepiti ranljive skupine s poživitvenim odmerkom, tudi Slovenija.

Odločitev Eme za danes je v petek na Dunaju napovedala evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

Cilj je obnovitev zaščite

Ema sicer ocenjuje vlogo cepiva Pfizer/BioNTecha za uporabo poživitvenega odmerka vsaj šest mesecev po drugem odmerku pri starejših od 16 let. Cilj poživitvenega odmerka je obnovitev zaščite po določenem obdobju od prejema cepiva proti covidu.

A po drugi strani so v agenciji že večkrat opozorili, da bi bilo treba najprej cepiti vso populacijo, ki jo lahko. Kot poudarjajo, vsa odobrena cepiva proti covidu-19 nudijo visoko raven zaščite pred najbolj akutnimi posledicami covida, kot sta hospitalizacija in smrt. Zato je treba zagotoviti, da bo polno cepljenih čim več ljudi.

Odobrena štiri cepiva

Ema je doslej za uporabo v EU odobrila štiri cepiva, in sicer proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca in Janssen Pharmaceutica NV.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.