Svet
4 ogledov

Epidemija ebole v Zahodni Afriki se umirja

ebola EPA
Smrtonosna epidemija ebole se v treh zahodnoafriških državah, ki jih je najbolj prizadela, upočasnjuje, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Po zadnjih podatkih WHO je ebola od decembra 2013 terjala 8.676 življenj, skorajda vse v zahodni Afriki. Zabeleženih je bilo 21.689 primerov okužb.

ebola | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

A čeprav gre za daleč najhujši izbruh ebole doslej, je analiza podatkov sedaj vendarle razkrila pozitiven trend. Število novih primerov ebole namreč v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone vztrajno pada. V Liberiji, kjer so na primer avgusta in septembra ob vrhuncu epidemije beležili 300 novih primerov tedensko, so jih minuli teden zabeležili le osem. 

Zdravstvene institucije v Afriki so se opremile

WHO je obenem v sredo sporočil, da so omenjene tri države, ki so imele zelo pomanjkljivo zdravstveno infrastrukturo, kar je še dodatno otežilo boj proti eboli, sedaj po zaslugi mednarodne pomoči ustrezno opremljene in imajo zadostne kapacitete za izolacijo in zdravljenje okuženih.

Še ena pozitivna novica prihaja  iz Sierre Leone. Tamkajšnje oblasti so namreč sporočile, da v okrožju Vzhodni Kailahun v zadnjih 42 dneh, vse od 11. decembra, niso zabeležili nobenega novega primera okužbe z ebolo. To pomeni, da je v tem okrožju virus premagan oziroma izkoreninjen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.