Svet
18 ogledov

"Epidemija ima mednarodne razsežnosti"

ebola EPA
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) lahko zahteva uvedbo karanten, zaprtje meja in omejitve mednarodnih potovanj.

"Verjetnost, da bolezen ebola pride v Slovenijo, je majhna. Slovenski državljani namreč ne potujejo pogosto v skupino afriških držav, ki so ogrožene," so danes povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Možnosti za okužbo se najlaže izognemo, če na ogrožena območja ne potujemo, je v današnji izjavi na inštitutu dejala zdravnica epidemiologinja Veronika Učakar. Kdor pa že mora nujno odpotovati na ogrožena območja, naj se izogiba stikom z obolelimi, svetuje. Ebola se namreč prenaša s tesnimi stiki in telesnimi tekočinami, je dejala.

Mednarodni strokovnjaki na področju zdravja so se sicer za razglasitev izrednih razmer odločili potem, ko je epidemija ebole, ki je v začetku leta izbruhnila na zahodu Afrike, terjala je že skoraj tisoč življenj. 

WHO lahko zahteva karantene, omejitve potovanj

To pomeni, da je WHO ebolo razglasila za "izredni dogodek, ki pomeni tveganje za javno zdravje mednarodnega pomena in zahteva usklajen mednarodni odziv", pojasnjujejo na inštitutu za javno zdravje. Organizacija lahko zdaj po vsem svetu razglasi mednarodnopravno zavezujoča zdravstvena pravila s ciljem zajezitve epidemije nevarnega virusa. Med drugim so možni ukrepi karantene, kot so zaprtje meja ter omejitve mednarodnih potovanj.

Zaenkrat se na WHO za takšne ukrepe še niso odločili. Morajo pa biti potniki nujno seznanjeni z razmerami glede ebole in o zaščiti pred njo. Okuženi lahko potujejo le izjemoma, ko ustrezno zdravljenje tam, kjer se nahajajo, ni mogoče. Vlade prizadetih držav so pozvane, da - če tega še niso storile - razglasijo izredne razmere.

"Na zahodu Afrike smo priča najkompleksnejši epidemiji smrtonosne hemoragične mrzlice v zadnjih štirih desetletjih," poudarjajo na WHO, kjer izpostavljajo tudi dejstvo, da so zdravstveni sistemi v prizadetih zahodnoafriških državah zelo šibki in se niso sposobni sami spopasti z epidemijo. Virus se v teh državah hitro širi tudi zaradi načina življenja in navad.

Možnost širitve v Evropo zelo majhna

Evropski komisar za zdravje Tonio Borg je medtem v Bruslju ponovil oceno Evropske komisije, da je nevarnost okužbe z ebolo v Evropi "izredno majhna". Kot je dejal, je verjetnost, da se bo nekdo iz Evrope v Afriki okužil z virusom, vsaj zaenkrat še relativno nizka, tudi če bi se, pa bi virus naprej prenesel le z neposrednim stikom in telesnimi tekočinami.

Kot je še ponovil Borg, EU že več mesecev pozorno spremlja situacijo v zahodni Afriki in je za morebiten primer, da ebola vendarle doseže Evropo, pripravljena.

Iz ZDA so sicer sporočili, da so pripravljeni in da pričakujejo, da bo iz zahodne Afrike v državo slej ko prej prispelo več okuženih oseb z ebolo, ki bodo morda nato okužile svoje bližnje. Na širjenje virusa je treba biti pripravljen, poudarjajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.