Svet
6474 ogledov

Erdoganu podpora padla tik pred koncem štetja glasov

Recep Tayyip Erdogan Profimedia
Na predsedniških volitvah v Turčiji se obeta drugi krog.

Novi turški predsednik bo očitno znan šele po drugem krogu 28. maja. Po skoraj 90 odstotkih preštetih glasov je podpora dosedanjemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu padla tik pod 50 odstotkov. Njegov njegov glavni tekmec, opozicijski kandidat Kemal Kilicdaroglu, naj bi zbral 44,3 odstotka glasov, poroča državna tiskovna agencija Anadolu.

Prvi izidi so kazali, da bi lahko Erdogan zmagal že v prvem krogu, saj naj bi dobil več kot 50 odstotkov glasov, a je z nadaljevanjem štetja podpora padla pod to mejo. Po 89 odstotkih preštetih glasovnic naj bi zbral 49,9 odstotka glasov.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa turški državni mediji vedno najprej objavijo izide iz regij, ki veljajo za naklonjene Erdoganu, šele kasneje pa izide iz Istanbula, Ankare in Izmirja, kjer naj bi imel dosedanji predsednik manj podpore.

Ob Erdoganu in Kilicdaroglu, kandidatu raznolikega opozicijskega zavezništva šestih strank, se je za predsedniški položaj potegoval tudi kandidat ultranacionalističnega zavezništva ATA Sinan Ogan. Dobil naj bi okoli 5,3 odstotka glasov.

Če noben kandidat ne bo dobil več kot 50 odstotkov glasov, bo 28. maja sledil drugi krog predsedniških volitev.

Več kot 60 milijonov turških volivcev je danes volilo tudi nov parlament. Za poslanske sedeže se je potegovalo 24 strank in 151 neodvisnih kandidatov. V parlamentu ima sicer sedaj večino Erdoganova konservativna islamistična Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) v zavezništvu z ultranacionalistično stranko MHP.

Od spremembe ustave leta 2017 ima Turčija sicer predsedniški sistem, ukinjena je bila funkcija predsednika vlade, oslabljena je tudi vloga parlamenta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • bobubob 08:51 16.maj 2023.

    Imajo že tudi tam Dominion ? Glede na podobna dogajanja pri naših ameriških prijateljih? Tale Erdogan namreč ni prav predvidljiv in zanesljiv 'partner'....

  • Pierre 09:11 15.maj 2023.

    Mi smo se znebili jajceglavega....upam da za vedno!!!!

  • Jernej65 23:30 14.maj 2023.

    Mogoče pade še en diktator. Za njim še Orban, Putin, Lukašenko in je Evropa svobodna.