Svet
1083 ogledov

EU razmišlja o uporabi "jedrske bombe" proti Poljski

Jean-Claude Juncker Profimedias
Evropska komisija preigrava več različnih scenarijev.

Evropska komisija bo danes v Bruslju razpravljala o možnosti sprožitve sedmega člena pogodbe EU proti Poljski zaradi sistemskih groženj vladavini prava. Ta postopek, poznan kot "jedrska bomba", v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici unije, ki sistematično krši temeljna evropska načela.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je na predvečer razprave na novinarski konferenci v Bruslju poudaril, da ni vojne s Poljsko, da upa na zbližanje stališč in da niso porušeni vsi mostovi.

Novi poljski premier Mateusz Morawiecki pa je dan pred razpravo izpostavil, da si Poljska želi dialog s komisijo in da je sporna pravosodna reforma zdaj drugačna, kot je bila julija, ko je komisija prvič resno zagrozila s sedmim členom.

Namesto "bombe" lahko tožba

Možnost uporabe sedmega člena proti poljski vladi pod taktirko vodje vladajoče stranke Zakon in Pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega se sicer omenja že dve leti, a bliže kot danes še ni bila. V pričakovanju ukrepanja Bruslja se poleg "jedrske bombe" omenja še možnost tožbe na Sodišču EU zaradi sporne pravosodne reforme, konkretno zaradi zakona o ureditvi splošnih sodišč.

Komisija je začela proti Poljski ukrepati januarja lani, ko je sprožila preliminarno preiskavo, prvo fazo v sklopu tristopenjskega okvira za odpravljanje sistemskih groženj pravni državi, uvedenega leta 2014. Ta okvir omogoča tudi uporabo sedmega člena pogodbe EU.

Postopek je dvodelen: prvi del je preventiven in se nanaša na tveganja resnih kršitev, drugi pa predvideva sankcije v primeru obstoja resnih kršitev, vključno z začasnim odvzemom glasovalnih pravic. Za sprožitev postopka ni potrebno soglasje, za potrditev obstoja resnih kršitev, ki vodijo v odvzem glasovalnih pravic, pa to je potrebno. Soglasje sicer ni verjetno, saj je madžarski premier Viktor Orban doslej napovedoval veto na takšno odločitev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jozicamurn 13:33 21.december 2017.

    Čas je, da ta EU razpade. Sedaj bi radi odstranili pravice glasovanja tistim, ki se borijo za svojo državo in tradicijo ter za svoje ljudi. Napadajo tiste, ki nočejo liberalnih bolezni in sprijenih lgbt-transgender anomalij. Mene že ne bodo vodili ...prikaži več tisti, ki ne poznajo družinskih vrednosti in sami nimajo otrok, takšnih je 80% poslancev in politikov na položajih v EU. Poleg tega, pa dopuščajo na podlagi človekovih pravic te teroriste, ki izkoriščajo multikulturalizem za svojo musli invazijo.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 18:12 20.december 2017.

    Kaj bo tale alkoholik jebau Poljake.Vsak ima pravico odločat.DEMOKRACIJA. Če hočejo imeti emigrante v Bruslju ,naj si jih direkt uvozijo z avionom ali ladjo, ostale članice pa naj pustijo dihat.