Svet
12 ogledov

Europol: Zgodil se bo nov obsežen napad

Teroristični napad v Istanbulu EPA
Direktor Evropskega policijskega urada (Europol) Rob Wainwright je posvaril pred novim obsežnim terorističnim napadom v Evropi.

Direktor Evropskega policijskega urada (Europol) Rob Wainwright je danes v Rimu posvaril, da se bo v Evropi verjetno zgodil nov obsežen teroristični napad. Kot je dejal pred odborom za schengensko območje v italijanskem parlamentu, je grožnja terorističnega napada še naprej zelo visoka, najvišja po 11. septembru 2001.

Skrbi jih prihod novih teroristov

Konkretnih podatkov o grožnjah Italiji Europol po besedah Wainwrighta nima, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. "Dva napadalca iz Pariza sta v Evropo prišla po migrantskih poteh," je dejal Wainwright. Kot je dodal, je trenutno glavna skrb Europola, da bi prišli še novi teroristi, tudi s pomočjo ponarejenih dokumentov. Po njegovih besedah razmere nadzorujejo.

Povezave med teroristi in tihotapci

Wainwright je izrazil zaskrbljenost zaradi morebitnih povezav med terorističnimi organizacijami in tihotapskimi mrežami. Kot je dejal, po pisanju časnika Wall Street Journal, so kriminalne organizacije s tihotapljenjem migrantov v Evropo lani zaslužile do šest milijard evrov, 90 odstotkov vseh prebežnikov pa je v Evropo prišlo preko tihotapcev.

Lanski porast števila migrantov je botroval večji vpletenosti kriminalnih mrež v nezakonite migracije. Po njegovih besedah je Europol zabeležil 40.000 trgovcev z ljudmi. Gre za mednarodne skupine, ki jih sestavljajo člani iz držav izvora migrantov, kot je Sirija, tranzitnih držav, kot je Turčija, in tudi številnih evropskih držav, je pojasnil. Lani je v Evropo prišlo več kot milijon ljudi, večinoma iz Sirije in Libije.

Komentarjev 4
  • Ferluci 07:43 05.maj 2016.

    Po tvoji logiki mi morali še dodati: in sprejmite njihovo kulturo in islam. Res si en izrodek.

  • izRODEk 07:23 05.maj 2016.

    Seveda se bo zgodil novi napad. Je le vprašanje časa. Vaša agresorska in okupatorska teroristična organizacija NATO je na bližnjem vzhodu pobijala cele družine.Zdaj so sem prišli tisti, ki nimajo več kaj izgubiti in prišli so se maščevati za ...prikaži več vaše grehe.Kolikor jih jaz razumem, gre za maščevanje in ne za napad. Đihadisti ne potrebujejo Evrope. Živeli so v miru in na območju, kjer imajo nafto. Oni ne potrebujejo vas - vi ste potrebovali njih. Pokradli ste jim naravne vire in jim zbombardirali vse, kar so imeli.In zdaj se čudite, ker vas napadajo? Pa kakšni bumbarji sploh ste?In kaj lahko storite?Naženite politike, ki podpirajo ZDA. Izstopite iz NATO. Priznajte napako in se za njo opravičite. Dokler pa grozite in ste še naprej skozi NATO prisotni na njihovi zemlji, pa pričakujte, da bo pokalo.Tudi v Sloveniji bo. Slej, kot prej.Je le vprašanje časa.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 22:48 04.maj 2016.

    Bravo Europol,bravo.Kako vam je to uspelo zvedet?Idijoti zabiti,povabili ste troriste pa jih imejte.Slovenijaje itak strašno oborožena,pa še Cmerarja imamo.