Svet
7 ogledov

Evropa "iz drame v traumo"

Robert Zoellick Reuters
"Globalna ekonomija in svetovni trgi drvijo v novo nevarno cono, ki bo zahtevala odločno politično akcijo za povrnitev zaupanja investitorjev," svari Zoellick.

Šef Svetovne banke Robert Zoellick je na posvetu Asia Society v Sydneyu znova posvaril pred nevarnostmi, v katerih se je v zadnjih tednih znašlo svetovno gospodarstvo. "Globalna ekonomija in svetovni trgi so vstopili v novo nevarno območje," je poudaril. "Investitorji so izgubili zaupanje v ekonomsko vodstvo ključnih držav".

V preteklih tednih so globalni delniški trgi utrpeli velike padce zaradi stanja vodilnih ekonomij. Bonitetna agencija Standard & Poor's je po dolgotrajnem boju demokratov v kongresu glede povečanja ameriškega dolga zaradi bankrota, ki je grozil državi, prvič v zgodovini znižala oceno kreditne sposobnosti ZDA z najvišje AAA na AA+. V Evropi so se medtem razširile govorice, da utegne najvišjo oceno zaradi ničelne gospodarske rasti izgubiti tudi Francija, Italija pa je bila prisiljena sprejeti nov paket varčevalnih ukrepov zaradi previsokega javnega dolga.

"Mislim, da so nas ti dogodki, v kombinaciji z nekaterimi drugimi šibkimi točkami v okrevanju gopodarstva potisnili v novo nevarno območje," je Zoellick danes poudaril v Sydneyu. "Teh besed le izrekam z lahkim srcem." Kot je poudaril, si želi, da bi politiki situacijo vzeli resno. V ZDA se po njegovih besedah trgi ne bojijo, da so izgubili vodilno gospodarsko vlogo, ampak, da so se drugi navadili, da igrajo ZDA ključno vlogo pri reševanju ekonomske krize.

Območje evra je po njegovih besedah soočeno z mnogo resnejšim problemom, saj se mnoge članice pomikajo "iz drame v traumo". Spodbudne besede pa je namenil Avstraliji, ki je po njegovi oceni zaradi že sprejetih strukturnih reform v veliko boljšem položaju. Glede Kitajske je dejal, da bo zvišanje vrednosti juana pomagala pri zmanjševanju inflacijskih pritiskov.

Komentarjev 4
  • kerlc 22:17 15.avgust 2011.

    daj mi povej začetni črki tega svetovalca, da vidim, da nisem slučajno sam na mino naletel!

  • allstarr111 01:16 15.avgust 2011.

    Jest že kr težko poslušam razne strokovnjake na finančnem področju, ker vsi po vrsti mlatijo prazno slamo, oz. govorijo kot vedeževalke če prebereš njihove izjave ugotoviš da lahko pomenijo vse, in dobro in slabo. To pa pomeni da v bistvu ...prikaži veču pojma nimajo kaj se bo zgodilo. Zadnjič sem srečal znanca ki je pred leti uspel zafurat uspešno firmo. Sva mal podebatirala kako in kaj, ter mi pove da je odprl S.P. in je FINANČNI SVETOVALEC !!!!!! Ter mi takoj ponudil vizitko, sem pomislil sam pri sebi WTF ? Kako bo človek ki je zaj**l svojo firmo svetoval drugim glede financ ??

  • kmetek 21:00 14.avgust 2011.

    da bi si oni plače znižal pa dali narodu, ki troši, to pa ne?