Svet
1795 ogledov

Evropa zaprta še najmanj do 15. junija

Zaprta meja z Italijo na mejnem prehodu Vipolže Bralec
Evropska komisija je danes pozvala k usklajenemu podaljšanju omejitve nebistvenih potovanj v EU do 15. junija.

Ob postopnem rahljanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa razmere ostajajo krhke tako v Evropi kot po svetu, zato so omejitve potovanj potrebne še naprej, so pri Evropski komisiji utemeljili predlog za podaljšanje ukrepa še za en mesec.

V komisiji ob tem izpostavljajo, da odpravljanje omejitev potovanj mora biti postopno. Poudarjajo, da bo treba najprej začeti postopno in usklajeno odpravljati nadzor na notranjih mejah, šele v drugi fazi pa bo mogoče sprostiti omejitve na zunanji meji.

Od 30. marca

Omejitev so voditelji članic unije podprli sredi marca, sprva za 30 dni. Izjema so državljani EU, ki se vračajo domov, zdravniki, znanstveniki in čezmejni delavci.

Ukrep izvajajo vse članice EU razen Irske ter schengenske države Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica. Prav tako ga ne izvaja Združeno kraljestvo, so pa Britanci kljub brexitu v prehodnem obdobju še vedno obravnavani kot državljani EU, zato omejitve zanje ne veljajo.

Od začetka izvajanja omejitev potovanj letalskega potniškega prometa skoraj ni več. Preostali leti so omejeni v glavnem na tovorni transport in repatriacije. Podobni so trendi v železniškem, avtobusnem in ladijskem potniškem prometu, izpostavljajo v komisiji.

Alojz Ihan Koronavirus Slovenija Alojz Ihan: O tem si ne upamo niti razmišljati Covid-19, UKC Ljubljana Epidemija covida-19 Slovenija Stroka svari: "Smo na precej negotovih tleh"

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.