Svet
22697 ogledov

Evropi grozi nova velika kriza. Znanstveniki: Obeta se nam brutalno poletje

vročina Profimedia
Nekatere evropske regije že trpijo.

Južna Evropa se pripravlja na izjemno suho poletje. Nekatere regije že trpijo zaradi pomanjkanja vode, kmetje pa pričakujejo najslabši pridelek v zadnjih desetletjih. Medtem ko podnebne spremembe segrevajo regijo, so leta zaporedne suše izčrpala zaloge podzemne vode. V Španiji in južni Franciji je zemlja postala suha. Nizek vodostaj rek in rezervoarjev ogroža proizvodnjo hidroenergije to poletje, poroča Reuters.

Resna opozorila znanstvenikov

Ker se temperature dvigajo proti poletnim povprečjem, znanstveniki opozarjajo, da se Evropi obeta še eno brutalno poletje. Lansko poletje je bilo najbolj vroče v zgodovini, kar je spodbudilo sušo, za katero so raziskovalci Evropske unije dejali, da je najhujša v vsaj 500 letih.

Doslej so razmere najtežje v Španiji. Španski minister za kmetijstvo Luis Planas ob prošnji za nujno pomoč Evropske unije opozarja, da je "ta suša takšnih razsežnosti, da njenih posledic ni mogoče rešiti zgolj z nacionalnimi sredstvi".

Pogostejše in hujše suše v sredozemski regiji - kjer je povprečna temperatura zdaj za 1,5 stopinje Celzija višja kot pred 150 leti - so v skladu z napovedmi znanstvenikov, da bodo podnebne spremembe prizadele regijo. 

Prepočasne reakcije

Kljub tem dolgoročnim napovedim priprave zamujajo. Številne kmetijske regije morajo šele sprejeti metode za varčevanje z vodo, kot je natančno namakanje, ali preiti na pridelke, ki so bolj odporni na sušo, kot so sončnice.

"Vlade zamujajo. Podjetja zamujajo," opozarja Robert Vautard, klimatolog in direktor francoskega inštituta Pierre-Simon Laplace. Nekatera podjetja sploh ne razmišljajo o spremembi modela porabe, temveč samo poskušajo najti kakšno čudežno tehnologijo, ki bo prinesla vodo.

V Španiji, kjer je do aprila letos padlo manj kot polovica povprečne količine padavin, se na tisoče ljudi zanaša na pitno vodo s tovornjaki, medtem ko so regije, kot je Katalonija, uvedle omejitve vode. Nekateri kmetje so že poročali o izgubah pridelka do 80 odstotkov. Med prizadetimi posevki so žita in oljnice.

"To je največja izguba pridelka v zadnjih nekaj desetletjih. Stanje je še slabše kot lani," je o razmerah v Španiji dejal Pekka Pesonen, ki vodi evropsko kmetijsko skupino Copa-Cogeca. Španija proizvede polovico oljk in tretjino sadja v EU.

S svojimi rezervoarji s povprečno 50-odstotno zmogljivostjo je država prejšnji teden namenila več kot dve milijardi evrov za financiranje nujnih ukrepov. Še vedno čaka na odgovor Evropske komisije na njegovo prošnjo za porabo kriznega sklada v višini 450 milijonov evrov iz proračuna EU za kmetijske subvencije. Komisija je sporočila, da pozorno spremlja situacijo.

Breza, drevesa, Prešernov gaj, Kranj KRANJ Gorenjska Suša pobira visok davek med drevesi pitna voda suša v Italiji Milano V 40 mestih Svet Zaradi suše v igri omejevanje uporabe vode

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Pierre 12:50 23.maj 2023.

    Teden dni pred potjo v Bosno je bla napoved DEŽ najmanj 5 dni potem pas je rosilo 1 dan ostalih 6 pa pripekalo... no toliko o ''znanstvenikih''

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 12:12 22.maj 2023.

    jaz od leta 2020 poznam samo brutalne medije in vulgarne državljane !

  • sam1 11:46 22.maj 2023.

    Najprej smo po napovedih svetovnih strokovnjakov komaj preživeli brutalno zimo,temperature so se kar nekajkrat spustile nekaj stopinj pod ničlo,sedaj pa brutalno poletje in že razmišljam,kam se skriti,da ne pregorimo......