Svet
787 ogledov

Evroposlanec, ki je Slovence oklical za oportunistične svinje, se je opravičil

Evropski parlament
Zmotilo ga je sojenje Damirja Skomine, potem pa je nadaljeval ...

Krivdo za izid pripisal Skomini

Evropski poslanec iz Češke Alexander Vondra se je opravičil slovenskim kolegom za žaljiv zapis na Twitterju, v katerem je Slovence označil za oportunistične svinje. Zagotovil je, da z njimi deli prepričanja, da v Evropi ne sme biti prostora za vojne, šovinizem in sovraštvo. Franc Bogovič ga je opozoril, da spornega tvita še vedno ni izbrisal.

Vondra je tvit objavil po sredini nogometni tekmi med Slavio iz Prage in danskim Midtjyllandom, na kateri je z rezultatom 4:1 slavil danski klub. Vondra je krivdo za izid pripisal sojenju slovenskega sodnika Damirja Skomine.

Slovence je pri tem označil za "oportunistične svinje", kot primer pa navedel ravnanje s turisti, ki prehajajo mejo s Hrvaško. "Danes se je to znova potrdilo," je zaključil.

Še vedno prepričan, da se je nogometašem zgodila krivica

Vseh osem evropskih poslancev iz Slovenije je v pismu od češkega kolege zahtevalo opravičilo. Franc Bogovič (EPP/SLS) je sporočil, da so ga prejeli danes. Vondra se je v pismu opravičil vsem ljudem v Sloveniji, pa tudi na Češkem in drugod v EU. Zatrdil je, da v celoti in brezpogojno deli prepričanja, ki so jih v protestnem pismu izrazili slovenski evroposlanci, da v Evropi ne sme biti prostora za vojne, šovinizem in sovraštvo.

"Z vso iskrenostjo mi je žal, da nisem mogel ločiti čustev predanega ljubitelja nogometa od racionalnega in odgovornega javnega uslužbenca ter politika, ki drugače skrbi za mirno in prijateljsko sodelovanje med vsemi narodi v Evropski uniji," je zapisal Vondra, ki je sicer še vedno prepričan, da se je praškim nogometašem zgodila krivica.

Bogovič sprejel opravičilo

"Na žalost mi način vodenja tekme, skupaj z vsemi neprimernimi kretnjami in posmehovanjem, ki jo je vodil nogometni sodnik Damir Skomina, po sami tekmi ni dovolil, da bi se počutil tako. Nogometaši Slavie Praga so z mešanico ogorčenja in solz v očeh zapustili nogometno igrišče. Do danes mi je bilo težko pogoltniti to hudo krivico," je dodal.

Franc Bogovič se je Vondri zahvalil za opravičilo, a ga hkrati opozoril, da spornega tvita še vedno ni zbrisal in tako še naprej dobiva podporo. "Trenutno je 583 ljudi, ki menijo, da so bili vaši nesramni komentarji proti Slovencem dobra ideja," je zapisal slovenski poslanec in češkega kolega pozval, naj ga izbriše.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Tatjana Ha 12:29 06.oktober 2020.

    Opravičilo ne pomaga dosti to je samo za naš ego , kaj si v resnici misli je pa že povedal.

Sorodne novice